Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét kínos helyzetben Hillary Clinton

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. július 9. 10:16

A WikiLeaks kiszivárogtató portál nyilvánosságra hozta Hillary Clinton több mint 1200 olyan e-mailjét, amelyeket még külügyminiszterként írt és küldött el az iraki háborúval kapcsolatban – és amelyet a magánszerverén tárolt, szabályellenesen.

A WikiLeaks az amerikai külügyminisztériumtól kapta meg a leveleket még februárban, miután az információkhoz való hozzáférés szabadságáról szóló amerikai törvényre hivatkozva kérte ezt. A Wikileaks hétfőn közölt a Twitteren linket az e-mailekhez, és ezt több híroldal közzétette.

Julian Assange, a Wikileaks alapítója korábban azt állította, hogy honlapja szerzett annyi és olyan súlyosságú bizonyítékot Clinton ellen, amelyek alapján a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vádat emelhet. “Eljuthatnánk a vádemelésig, de Loretta Lynch, az Egyesült Államok főügyésze nem fog vádat emelni ellene" – mondta Assange a brit ITV-nek.

James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója washingtoni sajtótájékoztatóján azt javasolta, hogy ne emeljenek vádat Hillary Clinton ellen. Hangsúlyozta viszont: a volt külügyminiszter valóban hanyag volt, és többször is magán-e-mail-fiókját illetve -szerverét használta hivatalos levelezésre, de kifejezetten titkos vagy bizalmas információk nem kerültek napvilágra.

A republikánusok várható elnökjelöltje, Donald Trump azonnal reagált: “csalónak" nevezte a rendszert, Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke pedig rossz precedensnek az FBI ajánlását.