Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Véget ért a bűnügyi technikusi tanfolyam

Szöveg: Markovits Szilvia őrmester |  2017. július 11. 8:55

Újabb sikeres vizsgát tettek az MH Katonai Rendészeti Központ (MH KRK) katonái. 11 hét kemény munka és tanulás meghozta a sikerét: a 20 rendész 4,5-ös átlaggal teljesítette a bűnügyi technikusi tanfolyamot.

Tavasszal kezdődött meg a bűnügyi technikusi tanfolyam 20 rendész katona számára Dunakeszin a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Oktatási és Továbbképzési Központ (ROKK OTK) területén. A tanfolyam felelőse, Mihalik Béla rendőr őrnagy, a ROKK OTK Szakmai Továbbképzési Osztályának vezetője elmondta: a katonák a 11 hét alatt fegyelmezett magatartással képviselték a Magyar Honvédséget és az MH KRK-t. A kapott feladatokat maradéktalanul végrehajtották, szorgalmasan tanultak a képzés alatt, ahol folyamatosan részvizsgákat kellett tenniük a tanulóknak. Jól példázza a kitűnő felkészülést a vizsga 4,5-ös átlageredménye is.

1596035787

A tanfolyam résztvevői elsajátíthatták a kriminalisztika és krimináltechnika elméleti és gyakorlati sajátosságait, a kriminalisztikai fényképezést és videótechnikát, a daktiloszkópia (ujjnyom vizsgálat) módszereit, valamint a traszológiát (nyomtan), amely a krimináltechnikának egy olyan ága, ahol a bűncselekmények felderítése, bizonyítása érdekében tanulmányozza a nyomkeletkezés törvényszerűségét, kidolgozza nyomok felkutatásának, biztosításának, rögzítésének, vizsgálatának, értékelésének eljárásait és a gyakorlatban alkalmazza azokat.

Megtanulhatták továbbá a nyomok és anyagmaradványok felkutatásának módszereit, a rendkívüli halálesetek (például baleset, gyilkosság, öngyilkosság, stb) eljárási rendjét, valamint a helyszíni szemle lefolytatásának metodikáját.

Az állomány az elsajátított képességeket jelenleg csak külföldi missziós feladatok ellátása közben alkalmazhatja.

1596035787

A vizsgát követő kibocsájtón a kiképzés szervezője és a tanfolyam parancsnoka, Szilárd Viktória rendőr százados összefoglalójában kiemelte, hogy rendkívülinek nevezhető a véget ért tanfolyam, mert most először történt, hogy kizárólag katonai csoport vett részt a képzésen, méghozzá kimagasló eredménnyel. Kitűnő szóbeli vizsgájáért külön bizottsági dicséretben részesült Steinhőfer Károly zászlós, Pihokker Péter őrmester, Andrásy Bálint őrmester, Krecsmarik Dávid őrmester, Mészáros Ádám őrvezető, Vadászi Gyula őrvezető és Molnár Gábor Zoltán közkatona. Kitűnő gyakorlati eredményéért bizottsági dicséretben részesült Horváth Sándor főtörzsőrmester és Illés Roland törzsőrmester.

A tanfolyam összefoglalását követően dr. Gárdonyi Gergely rendőr ezredes, a vizsgabizottság elnöke tartott beszédet, majd Mergancz Sándor dandártábornok, az MH KRK központparancsnoka szólt a vizsgázottakhoz.

1596035787

Fotó: ROKK OTK és a szerző