Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Véget ért a centenáriumi emlékév

Szöveg: Jagadics Péter nyugállományú alezredes |  2014. december 31. 11:27

Befejeződtek a Nagy Háborús Emlékév rendezvényei Szombathelyen. A Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium Katonasuli-programban részt vevő osztályának szervezésében méltó módon került pont a centenáriumi emlékév végére.

1595985328

A közelmúltban, a gimnázium dísztermében megtartott záró rendezvényen Harangozó Bertalan, Vas megyei kormánymegbízott felolvasta az emlékév fővédnöke, Hende Csaba honvédelmi miniszter köszöntőlevelét. Ünnepi beszédében kiemelte a száz éve történt események tanulságait, hagyományaink ápolásának fontosságát. Ezt követően dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere értékelte az emlékév rendezvényeit. Az országosan is egyedülálló rendezvény huszonnyolc programjához tizenkét szervezet csatlakozott, és közel harminc iskolát mozgatott meg. A polgármester elmondta: örvendetesnek tartja, hogy a rendezvényeken túlnyomó többségben fiatalok voltak jelen, érdeklődésük és szereplésük példaértékű.

Puskás Tivadar emellett köszönetet mondott a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum részvételéért és folyamatos szakmai támogatásáért. Kiemelte, hogy a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület az Emlékév megszervezéséért és lebonyolításáért méltán érdemelte ki a szombathelyi közgyűlés által adományozott „Az év civil szervezete – 2014" kitüntető címet.

A rendezvényen a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola Az I világháború a művészetek tükrében című műsorát mutatta be. Zárásként a házigazda katonasulis osztályának Rekruták kórusa első világháborús katonadalokat énekelt. A centenáriumi megemlékezés-sorozatot 2015-ben a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum folytatja tovább.

1595985328

Fotó: a szerző felvételei