Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Velünk együtt öregedtek – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2019. május 18. 8:49

Magyarországon 45 évvel ezelőtt állították hadrendbe az An–26-os szállító repülőgépeket, melyek megörökölték az előd Li–2-es becenevét, a Tevét. A típust emellett az Ordító Egér elnevezéssel is illették – ezt a sajátos motorzaja miatt érdemelte ki. Az An–26-osok egykori üzemeltetői, hajózók és műszakiak 2019 tavaszán ismét összegyűltek, hogy felelevenítsék a múlt emlékeit.

1599202891
Az 1960-as években Oleg Konsztantyinovics Antonov és csapata kapta a feladatot, hogy kifejlesszen egy olyan könnyű harcászati szállítógépet, amellyel gazdaságosabban oldhatók meg a kisebb tömegű és hatótávolságú szállítási feladatok. A mérnökök végül egy már létező, a céloknak megfelelő utasszállító, az An–24-es áttervezése mellett döntöttek.

Klasszikus formák

Az új, An–26-os jelzésű típusnál a legjelentősebb módosítást a törzs hátsó részénél végezték, ahol egy nagyméretű, rámpaként is alkalmazható, lenyitható teherajtó kapott helyet. Ez egyébként behúzható a repülőgép törzse alá, így a nehéz, nem gördülő terheket közvetlenül a padlózatba épített, elsősorban a rakomány deszantolására szolgáló, de a be- és kirakodást is segítő szállítószalagra helyezhetik, például egy villás targonca segítségével. A szállítószalag teherbíró képessége 4550 kilogramm.

Az An–26-os sárkánya teljesen fémépítésű, felsőszárnyas kialakítású, egy függőleges vezérsíkkal. A szárnyakban elhelyezett tüzelőanyag-tartályok teljes térfogata 7316 liter. A gépet két, AI–24VT típusú egytengelyes, turbólégcsavaros hajtómű működteti, míg az RU–19A–300 segédhajtóművet a jobboldali hajtóműgondola végébe építették be. A repülőgép prototípusa 1969-re készült el, míg a sorozatgyártás 1970-ben vette kezdetét; a folyamat 1980 elején történt leállításáig több mint 1400 készült az An–26-os különféle változataiból. Működtetéséhez ötfős személyzet (gépparancsnok, másodpilóta, navigátor, fedélzeti technikus, fedélzeti rádiós) szükséges, a gép emellett további 39 utast szállíthat a tehertér két oldalán elhelyezett, felhajtható üléseken.

További részletek a Magyar Honvéd magazin május 17-én megjelenő számában!