Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Véres harcok az év első hetében

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. január 5. 18:01

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

Nem volt eseménymentes 1915 első hete − derül ki a Pesti Hírlap és a Népszava tudósításaiból. A Pesti Hírlap arról számolt be, hogy az év első, mindössze négy napból álló hetében sem hallgattak a fegyverek. A Biala-szakaszon folyamatosan támadtak az oroszok, ám e támadásokat kivétel nélkül sikerült visszaverni, emellett kétezer orosz katona esett fogságba és hat gépfegyvert is sikerült zsákmányolni. „Kárpátokban és Bukovinában tovább folynak a harcok. Lengyelországban tartós, erős köd akadályozza a hadműveleteket. 8.138 tisztet és 57.7875 közembert őriznek a németországi fogolytáborokban."  „Elsüllyedt a Courbet francia tengernagyi hajó, és elpusztult a Bernoulli tengeralattjáró is."

Eközben nyugalom van a Közép-Kárpátokban és a Tarnovtól délre eső területeken. „Az uzsoki szorosnál csapatainkat a túlerő elől a gerincmagaslatokról kissé visszavontuk. A Bzurától és a Ravkától keletre előrehaladtak a német támadások."

Nyugaton a francia támadásokat rendre visszaverik.
„A németek elfoglalták az orosz főhadállás támaszpontját. Több napig folyt a kemény küzdelem", melynek során ezer foglyot ejtettek és hat gépfegyvert zsákmányoltak. Az oroszok három éjjeli támadással sikertelenül kísérelték meg a támaszpont visszafoglalását. Ravától keletre is lassan előbbre jutott a németek támadása.

Az oroszok frontáttörési kísérlete Gorlicétől nyugatra és északnyugatra meghiúsult. Az ellenség súlyos veszteségeket szenvedett. Egy ellenséges zászlóaljat megsemmisítettünk, öt tisztet, 850 főnyi legénységet elfogtunk, két gépfegyvert zsákmányoltunk és egy repülőgépet lelőttünk − zárul a Pesti Hírlap jelentése az első hétről, melyből az is kiderül, hogy a Fermidable-t német tengeralattjáró süllyesztette el, a törökök pedig elfoglalták Ardagant.

A Népszava az év első számában a törökök hadmozdulatait vette górcső alá. „Az iszlám háborújáról ma ismét magánjelentések számolnak be. Ezek szerint a Kaukázusban egyre jobban kifejlődik a harc, amely a hideg időjárás miatt egy ideig szünetelt. A törökök egymás után aratják a részleges sikereket, de döntő eredmény még sokára várható. Egyiptom körül is kezdődnek már a nagyobb harcok, amelyek kimenetére nézve döntő fontosságú lehet, hogy a bennszülöttek melyik félhez fognak csatlakozni.

A lap beszámolt arról is, hogy „Milliók csatája" zajlik Varsónál, melyben „újabb 2.000 orosz esett fogságba". Megkezdődött a küzdelem Varsóért. Éjjel-nappal dörögnek az ágyúk, lángban áll a város környéke. Az oroszok kétségbeesetten védekeznek Varsónál.

Egy újabb tudósításból kiderül, „Galíciában, Tarnov alatt megverték az oroszokat. A Kárpátokban és Bukovinában folynak a harcok. Az oroszokat Varsó körül kiverték egy főhadállásukból. Állandó előnyomulás Varsó felé. Galíciában nagy harcok voltak, melyekben egy orosz zászlóalj megsemmisült."

Az újság szerint a Kárpátokban még tart a harc.


(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Kovács Dániel készítette.)

1595985607
Címkéklapszemle