Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Versmondó verseny az első világháború jegyében

Szöveg: Takács Vivien |  2014. november 4. 8:07

Idén hetedik alkalommal rendezi meg szavalóversenyét a HM Katolikus Tábori Püspökség (KTP) a katonacsaládok gyermekei részére december 3-án, szerdán. Ebben az évben a versekkel a Nagy Háború áldozatai előtt szeretnének tisztelegni.

Az idei szavalóverseny célja – a versmondás és a vershallgatás nagyszerűsége mellett – az, hogy megemlékezzünk a száz éves évfordulóról – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Berta Tibor ezredes, a püspökség általános helynöke. „Egyrészt olyan költők műveit választottuk, akik megjárták az első világháborút, illetve olyan verseket válogattunk össze, amelyek a háborúról, a háború őrületéről és annak következményeiről szólnak" – tette hozzá.

A versmondó verseny kötelező költeménye – melyet az első fordulóban kell elszavalni – Szent Pál apostol Korintusiakhoz írt első levelében található, a Szeretet himnusz. „Az vezérelt minket ennek a költeményszerű bibliai résznek a kiválasztásában, hogy felhívjuk a figyelmet a másik ember iránti tevékeny szeretet szépségére és megvalósítására. Valójában az, az üzenet ezzel, amit Ferenc pápa mondott nemrég szeptember 13-án Redipugliában, hogy a háború őrültség, ezért ne legyen többé háború" – emelte ki Berta Tibor.

1595981785

A katolikus tábori püspökség általános helynöke bízik abban, hogy idén is legalább 20-25 fiatal vesz részt a versenyen, amelyre a püspökség honlapján megtalálható formanyomtatvány kitöltésével, november 25-ig lehet jelentkezni.

A december 3-án megrendezendő verseny zsűrijében Kun Szabó István vezérőrnagy, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Bíró László katolikus tábori püspök, Kovács Gábor Dénes magyar-esztétika szakos tanár, színészpedagógus, a GNM Színitanoda szakmai vezetője, Körtvélyessy Zsolt Jászai Mari-díjas, érdemes művész, színművész és Takács Tamás alezredes, kiemelt tábori lelkész foglal majd helyet.

A verseny első három helyezettje idén is értékes díjakat vehet majd át.