Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Veszélyforrások – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. augusztus 5. 10:39

A 2016 júliusában, Varsóban tartott NATO-csúcstalálkozó fontos változásokat hozott a katonai szövetség életében. A hangsúlyok eltolódása, az új feladatok megjelenése A szövetség minden országát, így hazánkat is érinti.

1596017721
A szövetség Varsóban egyértelműen meghatározta a NATO-t keletről és délről egyaránt érő veszélyforrásokat – emlékeztetett dr. Ruszin Romulusz ezredes, a Honvéd Vezérkar Hadműveleti Csoportfőnökségének csoportfőnök-helyettese, megbízott csoportfőnöke. Magyarországot, köszönhetően geo-stratégiai helyzetének, mindkét kihívás érinti, s mint a katonai szövetség tagja, nem teheti meg, hogy nem reagál ezekre. Ennek egyértelmű jele, hogy a keleti fenyegetettség ellensúlyozása miatt, a visegrádi együttműködés országaival közösen, 2017-től a balti államokban rotációs alapon egy század folyamatosan kiképzési tevékenységet hajt majd végre, közösen dolgozva a befogadó nemzeti támogatást nyújtó ország katonáival.

– Fontos megjegyezni, hogy ezzel egy időben a saját határainkon megtapasztalhatjuk: a déli fenyegetettség – tehát az extrém migrációs hullám, a terrorista sejtek megjelenése Európában – milyen valós veszélyt jelent. Az, hogy a NATO deklaráltan is részt vesz majd ennek a fenyegetésnek a kezelésében, segítséget jelent hazánk számára, egyben egész Európának – tette hozzá az ezredes.

További részletek a Magyar Honvéd magazin augusztus 12-én, pénteken megjelenő számában.