Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Veszprémben az első világháborús vándorkiállítás

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2014. augusztus 9. 7:12

Egy hétig látható a veszprémi Polgármesteri Hivatal aulájában a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Négy év vérben és vasban elnevezésű, első világháborús vándorkiállítása. Az augusztus 8-án, pénteken megrendezett ünnepélyes megnyitón Zentai László ezredes, az MH 54. Veszprém Radarezred parancsnoka úgy fogalmazott: Veszprém városa eddig is sokat tett az első világháború emlékezetének ápolásáért.

1595976912

A radarezred parancsnoka köszöntőjében arról beszélt, hogy az első világháború – érthető okoknál fogva – már eléggé homályosan él a mai családok emlékezetében.

„Ahhoz, hogy igazán értékelni tudjuk a jelenlegi békés életünket, mindenképpen emlékeznünk kell a Nagy Háború történéseire is. Remélem, hogy ez a kiállítás ösztönzőleg hat a látogatókra, és talán más forrásokból is jobban utánanéznek majd az 1914−18 között történteknek" – fogalmazott Zentai László ezredes, aki nem mellékesen megköszönte a város vezetésének, hogy a Polgármesteri Hivatalban biztosított helyet a vándorkiállításnak.

1595976912

Porga Gyula polgármester – egyben a város Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottságának elnöke − a megnyitón hangsúlyozta: az a közösség erős, amelynek van múltja. Hozzáfűzte: ez a kiállítás az első világháború kitörésének századik évfordulója alkalmából tartott megemlékezéssorozat fontos állomása. Emlékeztetett arra is, hogy a városban augusztus 7-én mutatták be az eredetileg 1936-ban megjelent, A veszprémi honvédok története című könyv reprint kiadását. (Az 1913-ban alakult veszprémi 31. Honvéd Gyalogezred az orosz és az olasz frontokon harcolta végig a háborút.)

Az ünnepélyes megnyitón közreműködött a Légierő Zenekar − Veszprém. A vándorkiállítást legközelebb majd Várpalotán láthatják az érdeklődők.

1595976912

Fotók: a szerző felvételei