Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dzsihadisták elfoglalták a szíriai hadsereg egyik fontos támaszpontját

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. augusztus 9. 8:11

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szunnita szervezet harcosai augusztus 8-án, péntekre virradóra ellenőrzésük alá vonták a szíriai hadsereg egyik fontos katonai támaszpontját az északi Rakka tartományban – tudatta az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

Az IÁ heves harcok és egy hármas öngyilkos merénylet után foglalta el a bázist – közölte Rámi Abder-Rahmán, a londoni székhelyű emigráns szervezet igazgatója az AFP francia hírügynökséggel. Az összecsapásokban legalább tizenöt dzsihadista és a kormányerők harminchat katonája vesztette életét, utóbbiak közül többet lefejeztek.

„Aszad beiktatási beszédében arra tett ígéretet, hogy visszafoglalja Rakkát. Nemcsak ez nem sikerült neki, de még a meglévő támaszpontokat is elvesztette" – mondta az OSDH vezetője.

A tartomány fővárosát és területének nagy részét már az IÁ ellenőrzi. A tájékoztatás szerint a térségben még a tabakai katonai repülőtér van a kormányerők fennhatósága alatt, de a szunnita fegyveresek már annak elfoglalására is mozgósítanak.

A korábban Iraki és Levantei Iszlám Államként (ILIÁ) ismert szervezet tavaly tavasszal kapcsolódott be a több mint három éve tartó szíriai polgárháborúba, s azóta már megszerezte az ellenőrzést Rakka és Deir-ez-Zór tartományok majdnem teljes területe felett.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkolló szíriai felkelés halálos áldozatainak száma már meghaladja a 170 ezret.