Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vezetési gyakorlatokat tartottak a tatai dandárnál

Szöveg: Pogrányi Viktória |  2017. február 28. 11:39

Gépjármű-vezetési kiképzést tartottak a napokban Tatán, az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál. A részt vevő katonák egy, esetenként több jármű vezetési és üzemeltetési ismereteit szerezték meg a felkészítés során.

1596028256

A kiképzés első részében az elméleti ismereteket sajátították el a résztvevők. Megismerték a számukra kijelölt gépjárművek fő paramétereit, a technikai kiszolgálás módszereit, valamint a gépjárművek téli és nyári igénybevételre való felkészítését. Ezután pedig vizsgát tettek, aminek teljesítése követelmény volt a vezetési gyakorlatok megkezdéséhez.

A kiképzés második szakaszában – már az alakulat vezetési pályáján – elsőként megismerték a gépjármű irányítását, a fék, a váltó, a kormány és a gépjármű működését. Ezt követően a vezetési pályát akadályelemekkel egészítették ki, majd a következő gyakorlaton már a vontatást és az önvontatást is gyakorolták. Ezt a kiképzési etapot hosszú távú vezetési gyakorlattal zárták.

1596028257

A felkészítés végén osztályba soroló vizsga várt a kiképzendőkre. Ennek sikeres teljesítése után kapták meg a gépjárművezetők a katonai gépjármű vezetésére jogosító engedélyt. 

Fotó: Kapás Viktor István hadnagy