Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Világháborús centenárium: 500 millió forint támogatás civil szervezeteknek és önkormányzatoknak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. április 3. 17:49

Az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság az elmúlt egy évben összesen 500 millió forint értékben támogatott a centenáriumhoz kapcsolódóan különböző civil szervezeteket és önkormányzatokat, a többi között száztíz hősi emlékmű is megújult – tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) április 1-jén, szerdán az MTI-t.

A közlemény szerint az emlékbizottság az első világháború kitörésének 100. évfordulójára 230 pályázatot támogatott, hét kategóriában.
E kategóriák között volt az első világháborúval kapcsolatos önálló tudományos műveknek, emlékművek helyreállításának, megújításának, filmforgatókönyvek készítésének, az első világháborúhoz kapcsolódó kulturális rendezvényeknek, művészeti tevékenységeknek, illetve az első világháború eseményeit felidéző, s a centenárium témájához kapcsolódó számítógépes játékok fejlesztésének a támogatása.

Közölték: a nyertes pályázatok között 110 pályamunka emlékmű-felújításra, 105 kulturális rendezvények szervezésére, hat könyvkiadásra, hét filmforgatókönyvek készítésére, kettő pedig számítógépesjáték-fejlesztésre vonatkozik.
Felhívták a figyelmet arra, hogy a kiemelt projektek között olyanok is megvalósultak, mint a Lajta Monitor Múzeumhajó átadása, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum időszakos kiállításai, valamint májusban nagyszabású tárlat nyílik a megújult Várkert Bazárban.

Hozzátették, a centenáriumi rendezvénysorozat az idén folytatódik, és a központi programok mellett pályázati úton újból lehetőség nyílik civil szervezetek, önkormányzatok és közintézmények számára arra, hogy bekapcsolódhassanak az eseménysorozatba.