Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tízezrek ünnepelték, hogy megállapodtak az iráni atomprogramról

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. április 3. 18:51

Tömegek ünnepelték Teherán utcáin április 3-ára, péntekre virradóra, hogy előző nap megállapodás született Irán és a nagyhatalmak között az iszlám köztársaság régóta vitatott atomprogramjáról.

A spontán ünneplésben tízezrek, főként fiatalok vettek részt. A város autók dudálásától volt hangos, hangszórókból Pharrell Williams amerikai zenész slágere, a Happy szólt, az emberek Haszan Róháni elnököt és Mohamed Dzsavad Zarif külügyminisztert éltették, és a szigorú erkölcsrendészetre fittyet hányva az utcán táncoltak – nők és férfiak egyaránt.

Teherán, valamint a hatok – az ENSZ Biztonsági Tanács öt állandó tagja és Németország – egyhetes intenzív tárgyalások után jutott keretmegállapodásra Irán atomprogramjának korlátozásáról és nemzetközi ellenőrzéséről.

Az egyezményt a tervek szerint június 30-ig végleges formába öntik. Ha minden illetékes szinten elfogadják, fokozatosan megszüntetik az Irán ellen hozott nemzetközi szankciókat, amelyek rendkívül erősen sújtják az ország gazdaságát.



* * *

Sikerült megoldást találni a Teherán atomprogramjáról folyó svájci tárgyalások során felmerült vitás kérdésekre – jelentette be csütörtökön Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter a Twitteren.

Irán és a hatok egyebek mellett abban állapodtak meg, hogy Teherán a következő tizenöt évben nem épít egyetlen olyan új létesítményt sem, amely alkalmas urándúsításra, egyharmadára csökkentik Irán urándúsító kapacitását, az iráni kormány a jelenlegi 19 ezer urándúsító centrifugája közül mindössze 5060-at használna. A többi centrifugát egy, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) által ellenőrzött raktárban helyeznék el. A perzsa államnak emellett a jelenleg 10 tonnás uránkészletét mindössze 300 kilogrammosra kellene csökkentenie, és ennek a dúsítottsági szintje sem haladhatná meg a 3,67 százalékot, a már meglévő dúsított uránkészlet legnagyobb részét, 95 százalékát felhígítják vagy külföldre szállítják.

Az amerikai tájékoztatás szerint huszonöt éven keresztül szigorúan ellenőriznék az urán összes utánpótlási útvonalát.

Mindez csak akkor valósulhat meg, ha a hatok és Irán a keretmegállapodás részleteit is megfogalmazzák, és jóváhagyják minden szinten. Az átfogó megállapodás elkészítésére kitűzött határidő június 30-a.

Az iráni külügyminiszter azt írta a Twitter-oldalán, hogy a perzsa állam kész azonnal megkezdeni a nagyhatalmakkal kötendő átfogó megállapodás körvonalazását.

John Kerry amerikai külügyminiszter „nagy napként" értékelte a megállapodást, esti Twitter-üzenetében megerősítette, hogy létrejöttek azok a keretfeltételek, amelyek lehetővé teszik az iráni nukleáris programmal kapcsolatos főbb kérdések megoldását. Az amerikai külügyminiszter utalt arra, hogy hamarosan folytatják a munkát a végleges megállapodás elérése érdekében.

Irán és a hatok (az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagja és Németország) több mint egy éve folytatnak megbeszéléseket egy olyan átfogó megállapodásról, amely véget vetne az iráni atomprogramot övező kételyeknek.

A feleknek június 30-ra kellene megállapodásra jutniuk egy végleges, hosszú távra szóló egyezségről. A Nyugat enyhítene az Iránt sújtó nemzetközi szankciókon, ha Teherán ellenőrizhetően csakis békés céllal folytatna atomprogramot.