Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Világháborús maradványokat találtak a Városligetben

Szöveg: Várkonyi Melinda százados |  2017. május 6. 7:07

A második világháborúban elesett német katonák maradványait találták meg múlt hét végén a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársai a Liget Budapest Projekt keretében megkezdődött munkálatok közben.

1596031537

Az Ajtósi Dürer sor és a Dózsa György út sarkán történt exhumálás közben előkerült személyes tárgyak, katonai felszerelések – Mauser puskához tartozó tölténytáska, csizma, egyenruha maradványok, parolik, pénztárca, aprópénz, nyaklánc, medál, valamint két darab azonosító jegy – kétséget kizáróan igazolták, hogy német katonák maradványai kerültek elő.
A két azonosító jegy közül sajnos csak az egyik lesz alkalmas a katona kilétének azonosítására, melyet a későbbiekben a német társszerv Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség végez majd el.

1596031537

A terület feltárása során az emberi csontmaradványok mellett állati eredetű csontok és tűzszerészeti eszközök is előkerültek.
A földi maradványokhoz kegyeleti, valamint biztonsági okokból sem célszerű hozzányúlnia annak, aki megtalálja azokat, hiszen ahol katona van eltemetve, ott szinte mindig vannak lőszerek, robbanótestek, esetleg robbanóanyagok is, ezért a tűzszerészek jelenléte a feltárás során elkerülhetetlen.

1596031537

Budapest ostroma kapcsán érdemes figyelembe venni, hogy az 52 napig tartó hadművelet a második világháború egyik leghosszabb helységharcának számított. Ez idő alatt az egész város területén harcok folytak, így az elesett több tízezer katona holtteste közül még sok napjainkban kerül elő különböző felújítási, építkezési munkálatok során, akár egyéni, akár tömegsírokban.
A Városligetnél talált katonákat feltehetően a polgári lakosság temette el, hiszen az azonosító jegyek – egy kivételével – ott voltak a csontok mellett. Amennyiben német katonák temették volna el őket, letörték volna az azonosítók felét, ha pedig szovjet katonák, akkor mindent összegyűjtöttek volna a német katonáktól.

1596031537

Az exhumált csontokat a személyes tárgyakkal együtt a budaörsi német-magyar katonatemetőbe szállították, ahol egy későbbi időpontban temetik majd el őket.
A HM HIM Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság munkatársai évente átlagosan hetven-száz katona földi maradványainak exhumálását végzik vagy felügyelik. Ezen maradványok legnagyobb része a második világháborúból maradt vissza. Nemzetiségüket tekintve túlnyomórészt magyar, német, szovjet katonák, de előkerülnek román nemzetiségűek is.

1596031538


Fotó: a szerző felvételei