Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Világháborús megemlékezések Szombathelyen

Szöveg: Horváth Zoltán |  2015. április 9. 11:25

A második világháború befejezésének 70. évfordulójára, valamint a Magyar Királyi Honvédség III. hadtestének doni frontra indulására emlékeztek április 8-án, szerdán két egymást követő ünnepséggel a vasi megyeszékhelyen.

1595991029

A Honvédelmi Minisztérium, Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Vasi Szervezete, a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület, valamint a Recski Szövetség Nyugat-Dunántúli Szervezete közös ünnepséget rendezett április 8-án a Szombathelyi Katonai Kiállítás nagytermében abból az alkalomból, hogy 70 esztendeje pontosan ezen a napon ért véget a második világháború a szombathelyiek számára.
„A szovjet csapatok megérkezése nem a békét, hanem a háború végét hozta el elődeink számára hetven esztendeje" − fogalmazott Puskás Tivadar, a vasi megyeszékhely polgármestere, aki beszédében megemlékezett azokról az áldozatokról is, akiket a város veszített el a második világégés során. Esősorban azon a vészterhes március 4-i napon, mely során kegyetlen bombatámadás érte Szombathelyt.

1595991029

Kövér István, a Recski Szövetség Nyugat-Dunántúli Szervezetének elnöke gyermekkori emlékei alapján felidézte azokat az 1945. április eleji napokat, melyek során normalizálódott a háborús helyzet Szombathelyen, de kitért azokra az baljós eseményekre is, melyek a szovjet hadsereg katonáihoz kötődtek.
„Mindenre nagy »T« betűket festettek, ami azt jelentette, hogy az hadizsákmány. Szinte mindenre felkerült ez a jelzés, ami értéket képviselt és a normális élethez kellett" − fogalmazott Kövér István.

1595991029

Az ünnepséget követően a résztvevők átvonultak a szombathelyi vasútállomásra, ahol azokra a katonákra emlékeztek, akik a Magyar Királyi Honvédség III. hadtestének tagjaiként onnan indultak 1942. április 12−13-án a keleti frontra, és akik közül a legtöbben soha nem is tértek haza a Don-kanyarból.
„A 2. magyar hadsereg 200 ezer katonája közül mintegy 125 ezer fő volt az elesettek, az eltűntek, a sebesültek, a betegek és a hadifogságba esettek száma. A történészek még nagyon sokáig fognak vitatkozni azon, hogy vajon mit kerestek az otthonuktól kétezer kilométernyire" – mondta ünnepi beszédében Szabó Zoltán alezredes az HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály képviseletében, aki részletesen ismertette azokat a harci cselekményeket, melyek a magyar hadtörténelem egyik legnagyobb tragédiájához vezettek.

1595991029

A megemlékezés végén a megjelent társadalmi szervezetek képviselői koszorúkat helyeztek el az állomás falán található emléktábla alatt, majd pedig a résztvevők mécseseket gyújtottak a keleti fronton elesett magyar katonák emlékére.

1595991030

Fotó: Benkő Sándor