Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Világháborús rombológránát miatt zárják le a BAH-csomópontot

Szöveg: dr. Markovics Zita főhadnagy |  2019. április 9. 20:09

A szerdai mentesítéssel kapcsolatosan felmerülő részletek és a pontos tájékoztatás érdekében közös sajtótájékoztatót tartott Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzata, a XII. Kerületi Rendőrkapitányság, valamint az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred április 9-én, kedden.

1599201123
A budapesti BAH-csomópontnál talált robbanótesttel kapcsolatosan elsődleges szempont a biztonságos hatástalanítás, de – a lehetőségekhez mérten – a lakossági és közlekedési korlátozások minél előbbi feloldását is szem előtt tartják a sajtótájékoztató szervezői, akik részletes tájékoztatást adtak a március közepén, a Csörsz utcánál talált robbanótestekkel kapcsolatosan eddig megtett intézkedésekről.

A több szervezet együttműködésével járó művelet kapcsán Debrődi Péter százados, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerész műveleti főnöke a több évtizede a föld alatt lévő szerkezetek állapotáról és a tűzszerészek előtt álló feladatokról beszélt. Sajtóérdeklődésre elmondta: a nagyjából 500 méter sugarú körben életbe lépő korlátozásokat a több mint száz kilogrammos szovjet gyártmányú rombológránát indokolja. Hozzátette, egy esetleges robbanásnál ez az egyetlen módja az emberi életek és anyagi javak megóvásának.

Pokorni Zoltán, a kerület polgármestere megbecsüléssel beszélt a tűzszerész katonák munkájáról, majd részletesen ismertette az önkormányzat és az együttműködő szervezetek többhetes előkészítő munkáját. Sztanyó László rendőr alezredes, rendőrségi tanácsos, a XII. Kerületi Rendőrkapitányság vezetője a Budapesten várható forgalomkorlátozásokról, az utak lezárásáról, a házak, üzletek, irodaépületek kiürítéséről beszélt, hangsúlyozva a lakosság együttműködésének fontosságát.

1599201123
Fotó: a szerző felvételei