Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lengyel helikopter-beszerzés

Szöveg: Trautmann Balázs |  2019. április 9. 21:22

A lengyel haditengerészet légidandárja (Brygada Lotnictwa Marynarki Wojennej) négy Leonardo AH101 Merlin típusú helikopterrel gazdagodik – jelentette be a védelmi minisztérium április 8-án.

A hajók és tengeralattjárók elleni hadviselésre, illetve harci kutató-mentő feladatokra optimalizált gépeket 90 millió euróért vásárolták meg és a Leonardo Helicopters Yeovil-ben működő üzemében építik majd meg őket. A vásárlásról szóló, végleges szerződést még április végéig aláírják.

1599201124

A haditengerészet eredetileg nyolc helikopter vásárlását tűzte ki célul, a Balti-tenger ellenőrzését erősítendő. A légidandár jelenleg igen vegyes típuscsaláddal dolgozik: a használtan vásárol, amerikai Kaman SH-2G Seapsrite-ok mellett Mi-14PL, Mi-14PS, Mi-2, hazai gyártású W-3RM, W-3T W-3ARM, Mi-2, Mi-8MTV-1 és Mi-17 típusú forgószárnyasok dolgoznak a Gdynia melletti Babie Doly, illetve a Darlowo városa melletti légibázisokon. Az jelenleg nem ismert, hogy a Merlinek hadrendbe állításával valamelyik korábbi típust leállítják-e?

Fotó: Karsten Palt