Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vizsgáztak a hagyományőrzők

Szöveg: Hraskó István |  2018. november 25. 13:22

Több mint száz gyalogos honvéd és tüzér hagyományőrző tett minősítő vizsgát a kecskeméti repülőbázison. A résztvevők Veresegyházáról, Szegedről, Békéscsabáról, Bonyhádról, Vácról, Budakesziről és a felvidéki Izsáról érkeztek. A legnagyobb létszámmal a helyi Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőrző Egyesület képviseltette magát.

1599196572
Két év után ismét minősítő vizsgát szervezett a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison. A rendezvényen a szervezethez tartozó egyesületek bizonyíthatták, hogy megfelelnek az országos szövetség által támasztott elvárásoknak, legyen szó alakiasságról, megjelenésről vagy éppen puska-ágyú töltéséről.

1599196573
A vizsga igen összetett volt. A küllemet, a ruházatot, a felszerelést például a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársai bírálták: az eredeti szabályzatoknak, leírásoknak megfelelő-e az atilla zsinórozása, szabványméretű-e a csákón a csákórózsa, egységesek-e a bakancsok, olyanok-e a borjúbőr hátbőröndök (katonanyelven a bornyúk), amilyeneket 1848-49-ben a gyalogos honvédok a hátukra vettek. Ugyanakkor szigorú szempontok alapján minősítették az alaki feladatok, köztük a koszorúzás pontos elvégzését, az alakzat mozgását, az igazodást, menetelést, tisztelgést is.

1599196573
Ezután a szabadságharc eseményeivel, a tavaszi hadjárattal, a csatákkal és hadvezérekkel kapcsolatos teszt várt a gyalogosokra. Végül fegyverkezelési tudásukról is számot kellett adniuk.

Szkenderovics Zoltán hagyományőrző százados, a kecskeméti egyesület vezetője szerint fontosak ezek a minősítő vizsgák, hiszen gyakran szerepelnek ünnepségeken, nagyközönség előtt. Figyelniük kell a kinézetükre, az alakiasságukra, a minél inkább korhűbb és egységes megjelenésükre. Természetesen a vezényszavak precíz végrehajtása is elvárás, de alaposan meg kell tanulniuk az ágyúk, a muskéták, a pisztolyok biztonságos, magabiztos használatát is – golyót ugyan nem lőnek ki, de a feketelőpor elég nagyot robban.

1599196573
A lassan tízéves Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőrző Egyesület negyvenfős létszámával és felszereltségével is kiemelkedett a most vizsgát tett többi csapat közül. Parancsnokuk, Szkenderovics Zoltán hagyományőrző százados elmondta: folyamatosan keresik az egyesületet a csatlakozni akaró fiatalok. Tíz éve szinte a nulláról indultak ruházat, fegyverzet tekintetében, mára viszont sikerült túljutniuk a kezdeti nehézségeken. Éves költségvetésük az önkormányzati támogatás és különböző pályázatok révén eléri az ötmillió forintot, amiből körülbelül hárommilliót tudnak költeni ruházat- és fegyvervásárlásra. Egy komplett felszerelés ára elérheti akár a 300 ezer forintot is.

1599196574
Fotó: a szerző felvételei