Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zsineg, drót és gyufa

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2015. április 14. 7:14

A jó műszaki katona kreatív, precíz, elhivatott, jól képzett és azonosulni tud a feladattal – a vérbeli műszaki tiszteknél pedig mindig akad többek között zsineg, drót, gyufa, papír és ceruza.

1595991327

A közelmúltban volt olyan gyakorlat, amelynek során az MH 5. Bocskai István Lövészdandár alárendeltségében működő művelettámogató műszaki zászlóalj katonái összesen két és fél kilométernyi, kétszer háromsávos autópálya-szakasz építéséhez szükséges földmunkát végeztek el. Már csak ezért is érdemes bővebben foglalkoznunk ezzel a speciális, közel 200 fős zászlóaljjal, amelyet 2007. március elsején, az egykori 37/4. Török Ignác Műszaki-Építő Zászlóalj bázisán, és annak jogutód szervezeteként alapítottak meg Hódmezővásárhely helyőrségben. A zászlóalj felépítését tekintve két műszaki századból áll. Ezek közül az egyik században találjuk a Magyar Honvédség zászlóalj-harccsoportjaihoz (ZHCS) tartozó műszaki modulszakaszokat. Minden egyes szakaszt három (a ZHCS-k alapjait képező) lövészzászlóaljhoz (3., 39. és 62.) rendeltek – természetesen műszaki támogató funkcióban, de erre majd később visszatérünk. A második század két részre tagozódik: az egyik a műszaki szakasz (műszaki felderítő- és utászalegységgel), a másik pedig a mozgástámogató technikai raj – közepes és nehéz földmunkagépekkel felszerelve.

1595991327

„A ZHCS-k műszaki támogatása többek között útfelderítést, műszaki felderítést és páncélozott műszakiakadály-elhárító járművek segítségével végrehajtott utásztevékenységet jelent. A szakaszokban található műszaki rajok az erő megóvása (force protection) érdekében közepes földmunkagépekkel képesek figyelőpontokat, tüzelőállásokat, esetleg körleteket kiépíteni. A mozgástámogató rajok maximum negyven méter szélességű, három méter mélységű akadályok elhárítására alkalmasak, emellett vízi akadályok felderítésére is bevethetők. Nagyon lényeges a mobil víztisztító rajok munkája is" – mondja Zsóri Ferenc őrnagy, a műszaki zászlóalj parancsnokhelyettese.

1595991328

A zászlóaljnak persze nem csupán a debreceni dandár, illetve a ZHCS-k közvetlen műszaki támogatása terén akad feladata. Érthető, hiszen a Magyar Honvédségben ez az egyetlen olyan zászlóalj, amely önálló alegységként közepes és nehéz műszaki eszközökkel rendelkezik, így az MH Összhaderőnemi Parancsnokság alárendeltségébe tartozó alakulatok támogatása érdekében is komoly munkát végeznek. Ilyen például a különféle gyakorlatok műszaki biztosítása, valamint a gyakorlóterek karbantartása. Legutóbb például az év elején a LIFE+ környezetvédelmi projekt keretében – tűzszerészekkel együttműködve – tűzpásztát (éghető aljnövényzet, gallyak, cserjék, fák nélküli, tárcsázott, talajmarózott vagy szántott sáv) alakítottak ki az MH Bakony Harckiképző Központ alárendeltségébe tartozó táborfalvai gyakorlótéren. Nem mellesleg, az MH Altiszti Akadémia gépkezelői tanfolyama és a robbantásvezetők éves szakmai felkészítése, továbbképzése sem lehetne sikeres a zászlóalj nélkül.

1595991328

„Összességében évente mintegy 250-300, más alakulatoktól érkező katona kiképzését, felkészítését hajtjuk végre. A fentiekből is látható, hogy nagyon leterhelt az állomány, és csakis gondos éves tervezéssel tudunk dolgozni. A gépezetbe nem kerülhet homokszem, csak a kotrógép kanalába… Nem szólva arról, hogy a Magyar Honvédség megváltozott kiképzési rendszere, illetve az egyre sokasodó nemzetközi hadgyakorlatok is kihívás elé állítják az állományt" – utal Zsóri Ferenc őrnagy arra, hogy például a júniusban, hazánkban megrendezendő Capable Logistician 2015 nevű gyakorlat műszaki támogatási feladatait is a zászlóalj kapta meg.

1595991328

„A nagyszabású logisztikai gyakorlaton a funkcionális területek alkalmazási helyeit fogjuk előkészíteni. Konkrét példával élve, az üzemanyagtöltő állomások NATO-előírások szerinti sáncait, védműveit alakítjuk ki. Egyengetni kell a talajt ahhoz is, hogy a víztisztító eszközök telepíthetők legyenek. Árkokat ásunk a földkábeleknek, és persze ezeket a területeket meg is kell valahogy közelíteni. Tehát karbantartjuk az oda vezető utakat is" – sorolja a parancsnokhelyettes.

1595991328

Szintén hatalmas falat, hogy a V4-es EU-harccsoport keretén belül Magyarországé a műszaki vezető nemzeti szerep. A harccsoport műszaki moduleleme egy lengyel, egy cseh és egy magyar századból áll össze. Ezt a modult jelenleg Szentesen készítik fel.

1595991328

Újabb feladatként jelentkezik az úgynevezett útmentesítő-felderítő csoport megalakítása, amely 2016-tól a NATO-nak felajánlott képesség. Mindezek mellett a honvédelmi katasztrófa-elhárítási rendszer állandó, háromórás készenlétben lévő, nehéz földmunkagép- és romeltakarító csoportja is a zászlóalj állományából kerül ki.

1595991329

„Azt vallom, hogy a jó műszaki katona nemcsak dörzsölt, kreatív, szakmailag jól képzett, és precíz, de az adott pillanatban a lehető legjobb katona is. Szintén alapfeltétel az elhivatottság. Mert az adott munkát akkor tudják a lehető legjobban elvégezni, ha azt a sajátjuknak érzik, és nem görcsös merevséggel állnak hozzá. Azt is megtanultam, hogy a jó műszaki tisztnél mindig van zsineg és drót, mert lehet vele távolságot mérni és kötözni. Legyen nála gyufa, szigetelőszalag és természetesen ceruza, toll, papír, illetve számológép" – sorolja Zsóri Ferenc őrnagy, aki már több mint két évtizede éli a műszaki katonák életét.

1595991329

Érdekes az is, hogy a műszaki szakma összesen tizenhét különböző részszakmát (például utász, zártelepítő, tűzszerész, búvár, különféle technikaieszköz-kezelő) egyesít. Nagyon szerteágazó ez a terület, a tiszteknek pedig – folyamatos önképzés mellett – valamennyi részszakmára rá kell látniuk. Ugyanis csak így tudják megállapítani, hogy az adott műszaki katona mennyire kreatív, precíz, elhivatott…

1595991329
* * *

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár két műszaki alegysége – a harctámogató műszaki század és a művelettámogató műszaki zászlóalj – adja a négy nemzet (román, szlovák, ukrán, magyar) katonái alkotta Tisza Többnemzeti Műszaki Zászlóalj modulelemeit. Idén ősszel hazánkban rendezik meg a nemzetközi zászlóalj éves hadgyakorlatát, a Blonde Avalanche 2015-öt. A tervek szerint a gyakorlaton az Amerikai Egyesült Államok haderejének egy műszaki szakasza is részt vesz.

1595991329


Fotók: Galovtsik Gábor, Búz Csaba hadnagy, Snoj Péter és archív

Forrás: Magyar Honvéd 2015. április