Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hazánk fontos bástya a NATO keleti szárnyán

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: Kertész László, Keskeny Tamás százados |  2023. november 18. 10:47

Hálásak vagyunk Magyarországnak, hogy itt települhet a nyolcból az egyik NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport – mondta honlapunknak adott exkluzív interjújában Nicola Zanelli altábornagy, a NATO Szövetséges Szárazföldi Parancsnokság (LANDCOM) parancsnokhelyettese.

655713bbc26b9363726697

Az altábornagy kifejtette, az előretolt harccsoportok legfontosabb célja az, hogy rajtuk keresztül meggyőzzük a velünk szemben állókat arról: készek vagyunk reagálni bármilyen fenyegetésre és ha kell, megvédjük a NATO területének minden egyes négyzetcentiméterét.

„Földrajzi elhelyezkedése miatt Magyarország fontos szerepet játszik a szövetség keleti szárnyán. Örülünk, hogy az ország politikusai és katonai vezetői nagy hangsúlyt fektetnek az előretolt többnemzeti harccsoportokra és ha úgy hozza a helyzet, erejét dandárszintre emelik. Ez azért fontos, mert a szárazföldön senki más nem képes azonnal reagálni és szembe szállni az esetleges fenyegetéssel. El kell rettentenünk az ellenfeleinket a harci cselekményektől, így megakadályozva egy krízis kirobbanását. A szövetség nagyon hálás Magyarországnak, hogy itt települhet az egyik ilyen harccsoport” – húzta alá a parancsnokhelyettes.

landcom013

Az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos gyakorlatról szólva Nicola Zanelli altábornagy köszönetet mondott dr. Böröndi Gábor vezérezredesnek, a Honvéd Vezérkar főnökének, hogy meghívta a NATO Szövetséges Szárazföldi Parancsnokság parancsnokát – akit egyéb irányú elfoglaltságai miatt ő képvisel – erre a nagyszabású gyakorlatra.

„Ahogyan értesültem, ez az első alkalom, amikor a Magyar Honvédség teljes spektrumában felkészül a védekezésre és elrettentés céljából megmutatja erejét. Ennek érdekében pedig együttműködik a védelmi igazgatás civil szereplőivel is, ami hatalmas erőfeszítés, mert a gyakorlat országos szintű. A szövetség szempontjából ez azért is lényeges, mert ha esetleg újabb NATO harccsoportnak kell települnie a szövetség keleti szárnyába – például Magyarországra –, akkor ahhoz a civil hatóságok oldaláról is tökéletes koordináció szükséges. Ha egy krízis már kialakult, nem lesz idő eszmecserére, már korábban meg kell szereznünk az ilyen irányú tapasztalatokat. Az Adaptive Hussars 2023 gyakorlat ebből a szempontból is kiemelt jelentőségű” – húzta alá az altábornagy, hozzátéve: a szövetségen belül a parancsnokság felel a szárazföldi erők közös kiképzéséért és azért, hogy azok a kellő időn belül bevethetők legyenek. Ezért is figyelnek kiemelten azokra az országokra, amelyek otthont adnak az előretolt harccsoportoknak és kéréseik alapján mindenben támogatják őket.

655713bbdc72a406112281
Kapcsolódó cikkek
Landcom_index

ADHU 23: olasz-magyar lőgyakorlat

2023. november 17. 14:15