Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Szövetségi szinten is felkészültünk Magyarország védelmére!”

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: honvedelem.hu |  2023. november 18. 10:07

A Magyarországon települt, magyar vezetésű NATO harccsoport közel 400 katonájának átcsoportosítása, valamint a résztvevő NATO nemzetek közötti együttműködés erősítése, a feladatok összehangolt végrehajtása is az Adaptive Hussars 23 gyakorlat fő célkitűzései közé tartozott, amelyet kiválóan végzett el a Magyar Honvédség.

szbkos18

„Az Adaptive Hussars 23 az ország védelmi igazgatási rendszere és a Magyar Honvédség együttműködő képességének felmérésén túl arra is fókuszált, hogy hazánk védelmi képességeit a hazánkban települt NATO harccsoport állományával történő közös szolgálat során is tesztelje" – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

Az előretolt harccsoportok legfontosabb célja az, hogy rajtuk keresztül a NATO meggyőzze a szemben állókat: kész reagálni bármilyen fenyegetésre és ha kell, megvédi a Szövetség területének minden egyes négyzetcentiméterét. Szalay-Bobrovniczky Kristóf arról is tájékoztatott, hogy ezen a héten hazánkban járt a NATO nemzetközi katonai törzs igazgatója, valamint a harccsoportot alkotó nemzetek katonai képviselői, akik meggyőződhettek arról, hogy a Magyar Honvédség magas szinten együtt tud működni a többi nemzettel, a katonák elsajátították a NATO eljárásokat, felkészült a Szövetség védelmének elősegítésére.

Az Adaptive Hussars 23 elgondolása alapján a magyar haderő – a Magyarországon települt NATO erőkkel és az állami közigazgatás, illetve védelmi igazgatás szerveivel – megszervezte Magyarország fegyveres védelmét, illetve előkészítette a Magyarország területén állomásozó és ide érkező, illetve az azon átvonuló NATO csapatok fogadását, állomásoztatását, illetve tovább indítását.

„Ez a gyakorlat – realisztikus, nagy intenzitású és kihívást jelentő mozzanataival – maximálisan megfelelt a NATO elvárásainak, amelyet a Szövetség védelmével kapcsolatban és az agresszió elrettentése érdekében megfogalmazott" – mondta a honvédelmi miniszter. A tárcavezető szerint bebizonyosodott, hogy a Magyar Honvédség képes egy folyamatban lévő műveletet, illetve az azokhoz tartozó erők vezetését átadni egy, a hazánkban települő NATO szervezet részére. Ez az első alkalom, amikor a Magyar Honvédség teljes spektrumában felkészül a védekezésre és elrettentés céljából megmutatja erejét.

os4

A brüsszeli delegáció mellett a NATO Szövetséges Szárazföldi Parancsnokság parancsnokhelyettese, Nicola Zanelli altábornagy is ellátogatott Magyarországra az elmúlt napokban. Az altábornagy elismerően nyilatkozott arról, hogy az ország politikusai és katonai vezetői nagy hangsúlyt fektetnek az előretolt többnemzeti harccsoportokra. Dr. Böröndi Gábor vezérezredes büszkén emelte ki és vonta le a következtetést, hogy „erős, megbízható NATO szövetségesek vagyunk, aki képes közös kiképzésre, felkészítésre és műveletekben történő részvételre a NATO többi tagországával".

Kapcsolódó cikkek
gripenindex

ADHU 23: Gripenek idegenben

2023. november 13. 22:34

tiszaroffindex

ADHU 23: átkelés a Tiszán

2023. november 14. 13:12

Landcom_index

ADHU 23: olasz-magyar lőgyakorlat

2023. november 17. 14:15