Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hazánk is részt vesz a NATO többnemzeti képességfejlesztési kezdeményezéseiben

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2021. február 19. 14:56

A NATO védelmi miniszteri ülés margóján Benkő Tibor honvédelmi miniszter aláírta a NATO Európai Repülőkiképző Program (NFTE) kibővített szándéknyilatkozatát, valamint egy már működő innovatív NATO-projektet rugalmasabbá tevő egyetértési megállapodást.

Az NFTE alapgondolata, hogy a repülőkiképzés többnemzeti keretek között, különböző európai helyszíneken valósuljon meg katonai vezetéssel, de ipari finanszírozással, és jelentős mértékben támaszkodna a NATO Kanadai Repülőkiképző Program (NFTC) tudásbázisára, valamint tapasztalataira.

Az NFTE nemcsak vadászrepülőgépekre terjed ki, hanem egyéb merevszárnyú repülőgépekre, helikopterekre és pilóta nélküli repülőgépekre is. A program alkalmas Magyarország katonai légijármű-vezetői létszámigényének biztosítására, és lehetőséget biztosít a modern repülő kiképzési programokról szerzett információk hazai integrálására.

benko

Szintén a védelmi miniszterek virtuális találkozóján került sor, a magyar részvétellel is zajló levegő-föld precíziós irányított harcanyagok közös beszerzésére vonatkozó együttműködési megállapodás kiterjesztésének aláírására.

A kiegészített megállapodás nem változtatja meg az eredeti szerződés főbb irányait, csupán lehetőséget biztosít arra, hogy a korábbi levegő-föld precíziós kategória kibővíthető legyen.

A szándéknyilatkozatot a védelmi miniszterek a koronavírus-járvány elleni óvintézkedések miatt a fővárosokban írták alá, ezzel biztosítva, hogy a NATO rendhagyó körülmények között is képes a szövetségesek közötti együttműködés fokozására.

Kapcsolódó cikkek
NATO_VTC (1)

Összhangban a NATO céljaival

2021. február 18. 18:16