Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hazatért a HMS Astute brit tengeralattjáró

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2012. március 7. 21:11

Március 2-án, pénteken tért haza közel öthónapos tengeri tesztsorozatáról a Brit Királyi Haditengerészet új büszkesége, a nukleáris meghajtású, támadó tengeralattjárója, a HMS Astute.

A Skóciába hazatérő tengeralattjáró Észak-Amerika keleti partvidékén töltötte az elmúlt hónapokat: a tesztek részeként sort kerítettek a HMS Astute első Tomahawk indítására is.

Az elmúlt hónapok során összesen 77 napot töltött a tengeren, 65 napot a partok mentén, ezen időszak alatt 26 400 kilométert tett meg. A HMS Astute többek között látogatást tett az Amerikai Haditengerészet Kings Bay-i bázisán (Georgia), összemérhette erejét a U. S. Navy legújabb, Virginia-osztályú USS New Mexico tengeralattjáróval. Az elmúlt hónapokban az amerikai és a brit haditengerészeti elit is ízelítőt kaphatott a HMS Astute képességeiből, a tesztek során négy Tomahawk rakétát és hat Spearfish torpedót indítottak.

A közel öthónapos amerikai turnét követően a brit tengeralattjáró Faslane-ben (Skócia) állomásozik egy darabig, ezt követően pedig ismét tengeri teszteket hajt majd végre.

A legmodernebb stealth technológiával megépített, korszerű szonár, és kommunikációs rendszerekkel ellátott HMS Astute-osztály a Swiftsure- és a Trafalgar-osztályú egységeket fogja leváltani. Az eredeti tervek szerint a britek hét darabot kívánnak szolgálatba állítani az új tengeralattjáróból, melynek következő három példánya (Ambush, Artful, Audacious) is már építés alatt áll.

Az osztály névadója, a HMS Astute 2010 augusztusában állt hadrendbe a Brit Királyi Haditengerészet állományában, azonban az azóta eltelt időszakban számos akadály nehezítette a tesztsorozatát. Közel egy évvel ezelőtt, 2011 áprilisában lövöldözés volt a tengeralattjáró fedélzetén: Southampton polgármestere tett látogatást a hajón, amikor az őrség egyik tengerésze lövöldözni kezdett. Az eset során a HMS Astute egyik tisztje életét vesztette, egy másik tiszt pedig életveszélyes sérüléseket szenvedett. Ezt megelőzően 2010 októberében is a hírek szereplője volt a britek új büszkesége: egyik éjszakai őrjáratozása során a HMS Astute Skye szigeténél zátonyra futott, ugyanakkor komolyabb sérülést nem okozott a hajótesten.