Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hazatértek a Máltán veszteglő Mirage-ok

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. február 28. 18:21

Már egy éve annak, hogy két líbiai pilóta, Ali al-Rabti és Abdullah al-Salheen ezredesek – megtagadva Kadhafi parancsát, hogy bombázzák a tüntetőket – Máltára repültek Mirage vadászgépeikkel, ahol mentelmi jogot kaptak.

A két ezredes 2011 végén tért haza: ünnepélyes keretek között, hősként fogadták őket, a két gép viszont továbbra is Máltán vesztegelt. Egészen február 22-ig, ugyanis ezen a napon ismét a magasba emelkedtek, hogy visszatérjenek Líbiába.

Az eredeti tervek szerint a két Mirage napra pontosan egy évvel érkezésük után indult volna útnak, de a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt csak egy nappal később hagyták el ideiglenes máltai állomáshelyüket. Információk szerint a pilóták azért nem indulhattak útra 21-én, mivel inaktivitásuk miatt nem tudták megújítani azt a speciális engedélyt, mellyel kedvezőtlen időjárási körülmények között is repülhettek volna.

Málta miniszterelnöke, Lawrence Gonzi az indulás előtt dicséretben részesítette a pilótákat és átnyújtotta sisakjaikat. Málta az elmúlt évben – a líbiai vezetés többszöri felszólításának ellenére – megtagadta a gépek és a pilóták kiadatását.

1595932030