Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Házhoz viszik a védettséget

Szöveg: Galambos Sándor | Fotó: a szerző felvételei |  2021. június 5. 20:40

Hétvégén is folyamatosan dolgoznak a Magyar Honvédség oltóbuszai. Június 5-én négy helyszínre, Tolna megyében Magyarkeszire, Somogyban Babócsára, Hajdú-Biharban Szerepre, Bács-Kiskun megyében pedig Helvéciára települtek ki a mobil oltóállomások.

Helvécia_oltás (7)

A Magyar Honvédség oltóbuszai március 27-e óta járják az országot, hogy segítsék a kistelepüléseken élőket abban, hogy a lakhelyükön hozzájuthassanak a koronavírussal szembeni védettséget kizárólagosan garantáló vakcinákhoz.

A mobil oltóállomások egyike június 5-én, szombaton a Bács-Kiskun megyei Helvéciára települt. Balogh Károly, a község polgármestere elmondta: az oltópont legideálisabb helyszínének a Petőfi Sándor Művelődési Otthont bizonyult. Az épületben ugyanis kellő számban találhatók szociális helyiségek, könnyen kialakíthatók voltak a regisztrációs-, a várakozó- és pihenőhelyek, valamint a távolságtartás szabályai is tarthatóak. Az oltás felvételének lehetőségéről két szomszédos település, Ballószög és Jakabszállás lakóit is értesítették, a közösségi oldalaikon is feltüntették, szórólapokat osztottak, az iskolákban tájékoztatókat szerveztek. A tanyagondnokok az illetékességi területükön lakók figyelmét hívták fel az oltás fontosságára, az idős, beteg, mozgásukban korlátozott személyeknek pedig felajánlották, hogy beszállítják őket az oltópontra. Egy idős bácsi viszont azt kérte, hogy a saját házában kaphassa meg a vakcinát. Az oltóbusz parancsnoka erre ígéretet is tett. A mostani oltásra a polgármesteri hivatalban, a védőnőknél, a kultúrházak vezetőinél – akár telefonon is – lehetett előzetesen jelentkezni, de azokat sem küldték haza, akik ezt elmulasztották. Nagyon sokan éltek is a kedvező lehetőséggel, hiszen szombat van, így az oltást anélkül lehetett felvenni, hogy bárki kiesne a munkából. A munkaadók ugyanis egyre erőteljesebben ösztönzik a dolgozóikat a védettségi igazolvány megszerzésére.

Helvécia_oltás (1)

Az oltóbusz parancsnoka, Kormos András orvos alezredestől, az MH Egészségügyi Központ, Repülőorvosi-, Alkalmasságvizsgáló és Gyógyító Intézet intézetvezető-helyettes főorvosától megtudtuk, hogy kollégái a program indulásától részt vesznek a kistelepüléseken szervezett oltásokban. Hetente általában két-három busszal települnek ki, a vakcinák beadása előtt a legapróbb részletekre kiterjedően tájékoztatják a megjelenteket az esetleges mellékhatásokról és kockázatokról. A hétvégén Bács-Kiskun megyében dolgoznak: pénteken Nagybaracskán oltottak, vasárnap pedig Szalkszentmártonra mennek.

A mai napra Helvécián 180 darab, egyadagos Janssen vakcinát biztosított a részükre a Kecskeméti Járási Hivatal. A főorvos tapasztalatai szerint az átoltottak számának további növelésében egyre nagyobb szerepe lesz a honvédség mobil oltóállomásainak. Akik ugyanis akarták, már felvehették az oltást. Bőséggel van vakcina, lehet választani közülük, most már „házhoz kell vinni a védettséget” – akár szó szerint is.

A helvéciai oltópontra sokan érkeztek előzetes jelentkezés nélkül - távolabbi településekről is. Dr. Kustus István figyelmét például az egyik ismerőse hívta fel erre a lehetőségre. Azonnal kocsiba ült, mert eredetileg is Janssen vakcinát tervezett felvenni, amiből egy adag is kellő védettséget biztosít. „A családom és a barátaim védelme mellett az ügyfeleim egészségének megóvásáért is felelősséget érzek” – indokolta a döntését a kecskeméti ügyvéd.

Helvécia_oltás (3)

A vírus állampolgárságtól függetlenül fertőz - a Magyar Honvédség oltóbuszaiban a hazánkban tartózkodó külföldieket is szívesen fogadják. Az ő védettségük ugyanis a velük kapcsolatba kerülő magyar emberek fertőződésének a lehetőségét is csökkenti. Quentin Page a franciaországi Marseille-ből érkezett Magyarországra, a megyeszékhelyen, Kecskeméten él és dolgozik. Bevallása szerint már régóta tervezi az oltás felvételét. Többször is próbálkozott az online regisztrációval, azonban nem tudott megbirkózni a feladattal. Az internetről szerzett tudomást a helvéciai lehetőségről, amit azért sem akart kihagyni, mert a lehetőségek függvényében ő is Janssen vakcinát szeretett volna kapni.