Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hegyi-Karabah - a török és az azeri elnök szövetségi viszonyról szóló egyezményt írt alá

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2021. június 17. 16:44

Recep Tayyip Erdogan török elnök és Ilham Aliyev azeri államfő az országaik közötti szövetségi viszonyról szóló egyezményt írt alá június 15-én, kedden, a hegyi-karabahi Susa városában.

A megkötött egyezménynek történelmi jelentősége van – húzta alá Aliyev az aláírást követően újságíróknak nyilatkozva. Mint mondta, a megállapodás a két ország közti együttműködés minden szféráját érinti, így a védelmi kérdéseket is.

Erdogan a ceremóniát követően tartott közös sajtótájékoztatón a Hegyi-Karabah újjáépítését szolgáló, hatoldalú együttműködés fokozását sürgette. Mint tudják, javasoltunk egy hatoldalú platform keretében történő együttműködést Oroszország, Törökország, Azerbajdzsán, Örményország, Georgia és Irán részvételével. Ennek alapján szeretnénk a régió felvirágzását elérni. Ennek megfelelő az elhatározásunk Aliyev elnökkel és Vlagyimir Putyin orosz államfővel – fűzte hozzá a török elnök.

Erdogan bejelentette azt is, hogy hamarosan főkonzulátust nyitnak Susában. Mindemellett hozzátette, hogy Törökország igyekszik rendezni kapcsolatait Örményországgal. A török elnök méltatta azeri hivatali partnerének erőfeszítéseit Susa, illetve az azeri ellenőrzés alá került hegyi-karabahi városok újjáépítésében. Egyben Törökország segítségét ígérte ehhez. Felvetette egy régióbeli repülőtér felépítését is a térség turisztikai ágazatának erősítésére.

A két politikus a nap folyamán személyesen egyeztetett Susában, amelyet Azerbajdzsán a közelmúltban foglalt vissza az örményektől a vitatott hovatartozású hegyi-karabahi régió ellenőrzéséért tavaly ősszel megvívott háborúban.