Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hegyi kiképzésen a szentesi felderítők

Szöveg: MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred | Fotó: Janó Miklós őrmester |  2022. szeptember 17. 11:22

Hegyi kiképzésen vettek részt az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred műszaki felderítő szakaszának katonái.

hegyi9

A kiképzés célja az volt, hogy a honvédek megismerjék és begyakorolják a hegymászás során, illetve az alpin technikában alkalmazott felszerelések, eszközök és technikák használatát. A katonák először tantermi körülmények között sajátították el a hegymászó felszerelések (kötelek, karabinerek, beülők, mászógépek, zuhanásgátlók) és minden olyan eszköz használatát, amelynek ismerete létszükségletű a mesterséges létesítmények és sziklafalak megmászásakor, illetve az azokról történő ereszkedés közben.

Az alpinista feladatok sikeres gyakorlati végrehajtásához nagyban hozzájárult a Szentesi Katasztrófavédelmi Kirendeltség, mivel a szentesi tűzoltó laktanyában található mászótorony kiváló alapot nyújtott a mászó-ereszkedő foglalkozások biztonságos végrehajtásához.

hegyi11

A gyakorlati foglalkozásokon a katonák elsajátították az ön- és társbiztosítást, a sziklamászás alapjait, az átszerelések és a standok kiépítésének technikáit, valamint a társmentés gyakorlati végrehajtásának lépéseit.

A kiképzés végrehajtásában segítséget nyújtott az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred, Mélységi Felderítő Század foglalkozásvezetője, így a közösen levezényelt kiképzés során tovább tudták erősíteni a Magyar Honvédség felderítő alegységek közötti szoros együttműködést.