Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Négylábúak is kiképzésen

Szöveg: Pálfi Flóra tartalékos főhadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2022. szeptember 17. 14:39

Tíznapos szakfelkészítésen vesznek részt az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred, Robbanóanyag-kereső Kutyás Műveleti Század katonái, szolgálati kutyáikkal együtt.

IMG_2551_2

Az Irinyi János laktanyában zajló szakfelkészítés első napja kiváló lehetőséget biztosított a szaganyagismeret elsajátítására, mégpedig robbanóanyaggal történő gyakorlás során. Különleges, kihívást jelentő alkalom nyílt továbbá a gépkocsi átvizsgálás gyakorlására az eltérő képzettségi szinttel rendelkező - már rutinosnak számító és friss vizsgával rendelkező - ebek számára egyaránt. A szokásosnál nagyobb szagfelhő zavaró lehet a kutyáknak, így a nagy mennyiségű robbanóanyag megtalálására külön tréningezést kell biztosítani.

A felkészülés vizsgával zárul, ahol gépjármű- és területátvizsgálás, csomag-, személy-, és épületátvizsgálás mellett alapengedelmességi feladatokat is végre kell hajtania a résztvevő állománynak. Hamarosan elérkezik a megerősítő vizsga ideje is, aminek teljesítése előfeltétele annak, hogy a robbanóanyag-kereső kutyák és vezetőik szakfeladatokat láthassanak el. Az állomány teljes erőbedobással készül a megmérettetésre.