Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Huszonhét év a katonai sajtónál

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Rácz Tünde |  2022. szeptember 17. 15:58

Galovtsik Gábor, egykori kollégánk közel huszonhét évet töltött fotóriporterként a katonai sajtó kötelékében. Mi vonzotta őt erre a pályára? Hogyan sikerült átállnia hagyományos fotózásról a digitálisra? És mi volt a legkedvesebb munkája? Többek között ezekről is beszélgettünk vele.

RT1_0131

„1990-ben, a rendszerváltás után – Féner Tamás, Kossuth-díjas fotóművész hatására – a Pont újsághoz kerültem, ami a Néphadsereg utódja volt, később ebből alakult ki a Magyar Honvéd. Gyakorlatilag mondhatjuk, hogy a Magyar Honvéd alapítótagja vagyok, hiszen megalakulásától kezdve, egészen 2016-ig ott dolgoztam” – mesélte Galovtsik Gábor.

Svejk

Legelső munkájára a fotóriporter nem emlékszik pontosan, talán egy páncélos lövészet lehetett. Azonban a kedvenc képére határozottan vissza tud gondolni. „1999-ben, mikor még volt sorkatonaság, Szombathelyre mentünk tudósítani egy bevonulásról. Már jöttünk volna el, amikor az alaki foglalkozáson megláttam egy kisrácot, aki nem igazán találta a helyét a seregben, látszólag nem értette mit keres ott, így ebből lett a Svejk című képem, ami a pákozdi kiállításon is megtekinthető.”

A fotóriporter „nagy szerelme” a honvédségen belül mindig is a repülés volt. Szerencsésnek mondhatja magát, mert pályafutása során részt vehetett Mi-24-es harci helikopter éleslövészeten úgy, hogy a helikopter deszant teréből tudott fotózni. Fényképezés iránti szenvedélye azután bontakozott ki, mikor nem sikerült felvételt nyernie a Filmművészeti Főiskola filmrendezői szakára.

„A felvételire vinnem kellett sok saját készítésű fényképet, amire én már harmadikos gimisként készültem. De sajnos ez csak egy vágyálom maradt. Ezután nyomdaipari fényképész szakmunkás vizsgát tettem, majd egy véletlennek köszönhetően a Tanácsok Lapjánál gyakornokoskodtam. Egy év múlva felvettek a Magyar Újságírók Országos Szövetségéhez (MÚOSZ), ahol 1974-76 között Keleti Éva és Féner Tamás osztályába kerültem, innentől a többi meg már történelem” – mesélte mosolyogva Gábor.

RT1_0177

„Mikor 2000-ben áttértünk a hagyományos fotózásról a digitális fotózásra, nagyon sok új dolgot meg kellett tanulnunk. A sok beállítástól kezdve a számítógép használatáig mindent. Manapság azonban szerintem senki nem térne vissza a filmes technikához, mert egyrészt drágább, másrészt a digitális fotózásnak sokkal tágabbak a határai” – mondta az átállásról.

A fotózást Gábor ma sem hagyta abba. Jelenleg a diósdi amerikai focicsapat mindennapjait kapja lencsevégre. A fotóriporter elárulta: sosem alkotott sport témában maradandót, de a 2021-es Sport Almanach nevű kiadványban megjelent egy fotóriportja a focicsapatról.

Galovtsik Gábornak szeptember 8-án nyílt „Civil szemmel” címmel fotókiállítása Pákozdon, a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhelyen. A huszonhat képből álló tárlatot október 4-ig lehet megtekinteni.

RT1_0138
Címkékkiállítás
Kapcsolódó cikkek