Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hegymenetben a kiképző bázis

Szöveg: Dr. Varga József |  2011. január 29. 11:29

Január 25-én a szentendrei – közel 300 méter magas – Kőhegyre vezető úttalan utakon megtartott hat kilométeres menetgyakorlattal vette kezdetét a parancsnokok és törzsek 2011 évre tervezett felkészítése.

Az újév gyakran új fogadalmakkal indul. Deme Tibor ezredes, a MH
központi Kiképző Bázis (MH KKB) törzsfőnöke esetében ugyan nem így
történt, de elhatározta, hogy az új évben felfrissíti az alakulat
parancsnoki állományának és törzsei kiképzésének rendszerét, a hangsúlyt
a kohézió, a csapatszellem erősítése és az „ép testben ép lélek" elv
alapjaira és mindezek harmóniájára helyezve. 

A törzsfőnök, aki saját maga számára is magasra állítja a mércét a fizikai állóképesség és a szakmai kompetencia fejlesztésében, szilárdan vallja, hogy a parancsnoki állomány és a törzsek tevékenységét nagyfokú nyitottság, szakmai magabiztosság és kompetencia, kiemelkedő munkabírás kell, hogy jellemezze. Ebben a tekintetben nem szabad különbséget tenni a harcoló, harctámogató vagy harci kiszolgáló szervek, az „első lépcsős" vagy a hátországban szolgálatot teljesítő alakulatok állománya között.

1595913492
A MH KKB Mecséri János Kiképző Osztály és állományának tevékenysége már méltán híres az egész honvédségben és határainkon túl is. A parancsnokságokon és törzsekben dolgozó állomány sem maradhat el mögöttük és nem szabad „belesavanyodniuk" az íróasztal mögötti munkába, hanem meg kell találniuk az időt a fent sorolt tulajdonságok elérésére és fenntartására.

„Ép testben ép lélek" mondta Juvenalis római költő, s noha ő ezt imádsággal kívánta elérni, a KKB parancsnoksága inkább az egymásra épülő, a testet, lelket és a szellemet egyaránt fejlesztő eljárásban hisz. Ebben partnerek a Honvéd Vezérkar és a Magyar Honvédség szervezetei, katonai alakulatai is, akik vendégelőadók biztosításával kitekintést adnak a NATO/EU feladatok széles vertikumára, a törzsek NATO elvek szerinti felépítésére és működésére valamint részt vesznek a törzsvezetési foglalkozások egyes momentumainak megszervezésében és levezetésében is.

A Pilis-hegység pedig festői szépsége mellett ragyogó lehetőséget nyújt a havi rendszerességű, növekvő távolságú hegymenet megtervezésére és végrehajtására, ami nem csupán kimozdít az irodából, de fokozza az állóképességet, kiszellőzteti a fejet, és két levegővétel között lehetőséget ad olyan dolgok megbeszélésére is, amire máskor, máshol nem lenne sem idő sem hely. Mindezek együtt erősítik a kohéziót, csapatot kovácsolnak és szerepet játszanak a fizikai állóképesség fokozásában, az éves teljesítmény felmérés sikerében vagy csak úgy általában az egészséges életmód kialakításában.

1595913492
„Nem kell a szerencsében elbizakodni, csupán arra legyen gondunk, hogy magunkat erősítsük" írta Görgey Artúr, az 1848/49-es honvédsereg fővezére Életem és működésem című könyvében. A szentendrei laktanya hamarosan ismét a nagy honvédtábornok nevét viseli, ezért különösen nagy jelentőséget kap a jelmondatul választott idézetben foglaltak megvalósítása. Ezt viszont csak a rendszeres, egymásra épülő, a közösség kohézióját és motiváltságát erősítő felkészítés biztosítja az alapokat.

Egy régi katonamondás szerint „ami nincs a fejben, az ott van a lábban". Esetünkben persze ez nem állja meg a helyét, hiszen az év első menetgyakorlatát másnap tantermi foglalkozás követte, amelynek keretében az állomány hazánk Európai Uniós elnökségének katonai aspektusait ismerhette meg. Ezen túlmenően, a felgyorsult információáramlás és a megnövekedett információs igény kiszolgálására hivatott, a parancsnoki döntés előkészítésben jelentős szerepet játszó, a MH Összhaderőnemi Parancsnokság és alárendelt alakulatai viszonylatában már működő információs menedzsment rendszer alapjait mutatták be jól felkészült előadók.

A következő hónapokban a tervekre adott elöljárói és együttműködői visszajelzések függvényében, a megkezdett munka tapasztalatai figyelembe vételével folytatódik a felkészítés, amelynek első kiemelt állomása a márciusban és áprilisban sorra kerülő 3–3 napos törzsgyakorlat lesz.

Fotó: Rédei Istvánné