Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Challenger-katasztrófa áldozataira emlékeztek az Egyesült Államokban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. január 29. 10:25

A Challenger űrsikló 25 évvel ezelőtti, hét halálos áldozatot követelő katasztrófájára emlékeztek az Egyesült Államokban, ahol Barack Obama elnök közleményben tisztelgett a legénység tagjai előtt.

„Megtapasztaltuk, hogy a jelentős dolgok elérésének néha óriási ára van, és gyászoljuk a bátor asztronautákat, akik meghozták a végső áldozatot a NASA küldetéseinek támogatásában az ügynökség történetében" – fogalmazott csütörtökön az elnök. Megállunk egy pillanatra, hogy megemlékezzünk az Apollo–1 legénységének tragikus elvesztéséről, azokról, akik egy fényesebb jövő keresésében léptek a Challenger fedélzetére, és azokra a bátor lelkekre, akik odavesztek a Columbia űrsiklón – folytatta.

A NASA szerint az ügynökség küldetéseinek történetében, 1964 óta összesen 24 ember vesztette életét. 1967-ben az Apollo-1 fedélzetén hárman haltak meg abban a tűzben, amely egy teszt során tört ki. A Columbia 2003-as katasztrófájában heten vesztették életüket, a felrobbanó Challengeren szintén heten haltak meg, köztük egy tanárnő.

„Ez az év a Challenger katasztrófájának, egy olyan tragédiának a 25. évfordulója, amely arra vezérelt minket, hogy teljes mértékben újragondoljuk az űrsiklókat biztonságossá tévő rendszereket és eljárásokat" – mondta Charles Bolden, a NASA vezetője. 

„A nemzet soha nem felejti el 1986. január 28-át, sem annak kitörölhetetlen képeit" – tette hozzá, megjegyezve, hogy az ügynökség kemény leckéket tanult meg minden egyes katasztrófából.

Az Amerikai Egyesült Államok a tervek szerint idén nyugdíjba küldi űrsiklóit, a Discovery várhatóan február 24-én, az Endeavour április 18-án száll fel utoljára, egy korszak végét pedig az Atlantis júniusi útja jelentheti.