Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Helyi visszafogadás

Szöveg: Dr. Varga József |  2008. március 25. 9:50

A szentendrei MH KKB parancsnoka, Dr. Isaszegi János vezérőrnagy, és Sashalmi Zoltán törzszászlós, vezénylő zászlós oldott, szívélyes hangulatú beszélgetés keretében fogadta a bázis afganisztáni misszióból hazatért öt katonáját.

Újházi Péter zászlós felderítő részleg nyilvántartó, Merész Róbert főtörzsőrmester hadműveleti tiszthelyettes, István Antal törzsőrmester ugyancsak hadműveleti tiszthelyettes, Nagypál Antal őrmester Mission Team személyi biztosító és Kunkli István szakaszvezető, gépkocsivezető beosztásokban szolgálta végig a hathónapos küldetést. A parancsnok köszönetet mondott a misszióban tanúsított helytállásukért, a magyar katonák jó hírének erősítéséért, majd meghallgatta a katonák beszámolóit tapasztalataikról, javaslataikról.

Valamennyien elmondták, hogy az Afganisztánban, missziós szolgálatban eltöltött fél év katonai szolgálatuk fontos állomása volt, mert gyarapodtak szakmai ismereteik, fejlődött együttműködési készségük, állóképességük, módosult korábbi értékrendjük, erősödött bennük a hazai szolgálati és életkörülmények iránti megbecsülés.Sőt, mind az öt katona kész újabb missziós szolgálat vállalására.

Újházi zászlós, aki a felderítő részleg nyilvántartójaként többnemzetiségű csoportban teljesített szolgálatot, fontosnak, hasznosnak ítélte meg az általános katonai felkészítésen túl a speciális, a helyi viszonyok aprólékos megismertetését, mert az nem egyszer átsegítette őket a nem várt helyzetek kezelésében.

Nagypál őrmester a többiek véleményét is kifejezve rövidebb, de célirányosabb felkészítést is elegendőnek tartana, és egyöntetű volt a vélemény, hogy a személyi beosztás ellátására való kiképzésre több időt lehetne fordítani.
A hazatért tiszthelyettesek megerősítették azt is, hogy a külszolgálat tapasztalatait jól tudják majd hasznosítani a képzés, átképzés feladatai és a szerződéses katonák alapkiképzése során.