Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rakéta robbanása okozta a katasztrófát

Szöveg: JETfly Magazin |  2008. március 25. 10:02

Mint arról beszámoltunk, március 20-án Oroszország Primorszkij területén, Vlagyivosztok közelében lezuhent egy Szu–25 típusú csatarepülőgép. Habár a vizsgálat még nem zárult le, az első megállapítások alapján a repülőszerencsétlenséget valószínűleg egy, az indítás pillanatában felrobbanó rakéta okozta.

A katasztrófa okát (okait) kutató bizottság a katasztrófa helyszínén megtalálta a repülőgép „fekete dobozát", amelynek megfejtését katonai-repülési szakemberek végzik. A bizottság egy tagjának nyilatkozata alapján a helyszíni vizsgálatok még kilenc napot vesznek igénybe.

Kiképzési repülés – földi célok támadása – repülés közben a repülőgépre függesztett S–8 típusú, nem irányítható rakéta az indítás pillanatában felrobbant, ami katasztrófához vezetett, és a repülőgép a kínai határ közelében lezuhant. A repülőgép vezetőjének annyi ideje sem volt, hogy katapultáljon.

Egyes információk szerint a pilóta még jelentette a repülésvezetőnek, hogy „lángot látott kicsapni a csatarepülőgép törzse alól", majd megszakadt az összeköttetés.

A katasztrófa helyszínén a földön sem emberi életben, sem anyagi kár nem keletkezett.

A szerencsétlenül járt repülőgépet 1986-ban gyártották. Az utolsó nagyjavítás óta a repülőgép több mint 400 órát repült.

A repülőgép vezetője a 39 éves Szergej Jakovenko alezredes, századparancsnok volt. A pilóta 1990-ben fejezte be repülőgép-vezetői tanulmányait, és 18 éven keresztül hajtotta végre feladatát nap mint nap.