Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Helyszíni felkészítésen

Szöveg: Juhász László százados |  2012. március 5. 11:03

Az MH Nemzeti Támogató Elem − Afganisztán ötödik váltásának felkészítése során a kontingens tervezett parancsnoka, Nyers József mérnök ezredes, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred parancsnoka, valamint a támogatórészleg vezetője, Zsiborás Róbert mérnök alezredes, az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred logisztikai főnöke – Mellák Csaba őrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Műveleti Irányító Főnökség iránytisztjének kíséretében – helyszíni célfelkészítésen vett részt a napokban Afganisztánban.

A műveleti területre történő kiutazást követően Fürst Tamás ezredes, az MH NTE−Afganisztán jelenlegi parancsnoka kontingenssorakozón mutatta be a helyszíni célfelkészítésen részt vevőket, majd  a kontingensről tartott tájékoztatójában ismertette az eddig végrehajtott feladatokat és a közeljövőben várható teendőket. 

A helyszíni felkészítés során az Afganisztánban szolgáló magyar kontingensek – az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT), illetve az MH Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport (MH OMLT) – parancsnokai is tájékoztatót tartottak rendeltetésükről, feladatrendszerükről, valamint folyamatban lévő és tervezett feladataikról. Ezt követően a gyakorlatban is bemutatták a logisztikai ellátás rendjét, azaz az üzemanyag-ellátást, a javítást, a raktározási lehetőségeket és az elhelyezési körleteket. Mindezek mellett átadták az eddigi működés során szerzett tapasztalatokat is.

A célfelkészítés második felében az MH NTE−Afganisztán állománytáblájában meglévő beosztásokhoz rendelt feladatok részletes áttekintésére került sor.
Molnár József alezredes, a támogatórészleg vezetője tájékoztatót tartott a stratégiai, illetve a hadszíntéren belüli szállítás struktúrájáról, a váltások és a pihentetések rendjéről, azok logisztikai biztosításáról, a harc- és gépjármű-technikai eszközök helyzetéről, az anyagellátás folyamatáról, valamint a jelenleg érvényben lévő szerződésekről.

A látogatás végén Nyers József ezredes úgy fogalmazott, hogy a Nemzeti Támogató Elem egy „stratégiai híd" az MH Összhaderőnemi Parancsnokság, valamint az afganisztáni kontingensek között.

 Fotó: MH NTE