Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hetvenegy éve a repülés szolgálatában

Szöveg: Galambos Sándor | Fotó: a szerző felvételei |  2021. november 16. 14:28

Az alakulatuk napját ünnepelték november 15-én, hétfőn az MH Légijármű Javítóüzem dolgozói. Jogelődjük, az akkori 25. vadászrepülő hadosztály alárendeltségébe tartozó Tábori Repülőjavító Műhely, 1950-ben ezen a napon alakult meg Szentkirályszabadján.

LÉJÜ (3)

Jogelődje megalakulásának 71. évfordulóját ünnepelte a Magyar Honvédség egyetlen olyan alakulata, amely a katonai légi járművek üzemben tartásához, javításaikhoz, konstrukciós változtatásaikhoz, műszereik ellenőrzéséhez megfelelő jogosultsággal és szakértelemmel rendelkezik. Ugyanakkor az elmúlt évtizedek során az üzem dolgozói kiemelkedő eredményeket értek el a különböző fejlesztési, gyártási, kivitelezési és szakértői feladatok végrehajtásában is. Hazai és nemzetközi elismeréseket vívtak ki, az általuk kifejlesztett eszközöket nem csak a légierőnél és a szárazföldi csapatoknál alkalmazzák eredményesen, de a civil életben is.

A műhely Szentkirályszabadjáról 1951 szeptemberében diszlokált Kecskemétre, egy év múlva Taszárra költözött, majd 1961 nyarán ismét visszatelepült a „hírös” városba. Korábban Központi Repülőgépjavító Üzem volt az elnevezése, majd 2001-től MH Légijármű Javítóüzem néven működik a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison. Fennállása óta az üzem az összes, a honvédség által Magyarországon valaha is használt és jelenleg hadrendben álló légi jármű üzemben tartásában részt vett és részt vállal.

LÉJÜ (5)

Bozóki János ezredes, parancsnok ünnepi beszédében „váratlan fordulatokban gazdag” két évként értékelte az utolsó ünnepi állománygyűlés óta eltelt időszakot. A világjárvány okozta veszélyhelyzet következtében ugyanis az üzem valamennyi dolgozója fokozott igénybevételnek volt kitéve, a szigorú járványügyi rendszabályok miatt pedig még a 70. évfordulóról történő megemlékezést sem tarthatták meg. Az üzem alaprendeltetéséből eredő feladataikat azonban mindezek ellenére maradéktalanul teljesítették. Folyamatosan részt vesznek többek közt a „Nyitott Égbolt” nemzetközi szerződésben vállalt feladatok repülő-műszaki biztosításában, az Európai Hagyományos Fegyveres Erőkről szóló szerződés alapján végrehajtott ellenőrzésekben.

Kiemelt feladatuk volt többek közt a Mi–17 szállító helikopterek időszakos munkáinak magas szintű és sikeres végrehajtása, a Mi–17 és Mi–24 helikopterek fedélzeti rendszereinek műszaki változtatása, fejlesztése. Megkezdték az A319 repülőgépekre a típustanfolyamokat, gyártásokat végeztek légvédelmi és földi kiszolgáló eszközökhöz és D–20-as ágyúkhoz, ellátták a Magyar Honvédség mérésügyi kiszolgálását és az új típusú légi járművek mérőeszközeinek rendszerbe illesztését, kalibrálását. Elvégezték a honvédségi gázpalackok biztonságtechnikai felülvizsgálatát és töltésüket, biztosították a kézi tűzoltó készülékek alapkarbantartásához a szükséges szakmai hátteret, valamint ellenőrizték a tűzi vízforrásokat. Leemelték, újrafestették és visszahelyezték a repülőtér előtti körforgalomban álló MiG–21-es vadászgépet és támogatták a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató lebonyolítását is.

LÉJÜ (10)

Bozó Tibor vezérőrnagy, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnoka személyesen gratulált az üzem kollektívája által az elmúlt időszakban elért eredményekhez, a munkatársak legmagasabb elvárásoknak is megfelelő, elismerésre méltó szakmai felkészültségéhez, valamint aktív szerepvállalásukhoz a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program megvalósításában annak érdekében, hogy a Magyar Honvédség a térség meghatározó katonai erejévé váljon.

A rendhagyó állománygyűlésen részt vett - többek között - Solymosi Ferenc ezredes, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnokhelyettese, Szilveszter László ezredes, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Logisztikai és Gazdálkodási Csoportfőnökség, Légijármű Fenntartó Főnökség főnöke, az alakulat egykori parancsnokai közül pedig Tóth Sándor és Svehlik János nyugállományú ezredesek tudtak együtt ünnepelni volt kollégáikkal.

A csapatünnep hivatalos része elismerések átadásával zárult.

LÉJÜ (12)

Elöljárói parancsnokai javaslatára, beosztásukban huzamos időn át végzett kiemelkedő munkájuk elismeréséül, az MH Légijármű Javítóüzem megalakulásának 71. évfordulója alkalmából a Magyar Honvédség Parancsnokság Logisztikai és Gazdálkodási Csoportfőnökség csoportfőnöke az MH Légijármű Javítóüzem csapatünnepe alkalmából oklevelet adományozott Pálfi János őrnagynak és Szűcs Róbert honvédelmi alkalmazottnak. A Magyar Honvédség Parancsnokság Logisztikai Haderőnemi Szemlélője Kiss Attila őrnagy és Ádám József zászlós munkáját emléktárggyal köszönte meg.

Az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnoka - miután emléklapot adott át az üzem kollektívájának - emléktárgyat adományozott Matyi József alezredesnek és Benkó Boglárka honvédelmi alkalmazottnak, oklevelet adományozott Szijártó Zsolt századosnak, Jámbor Norbert zászlósnak és Domonkos Barbara Olimpiának.

Az MH Légijármű Javítóüzem parancsnoka Lévai Róbert őrnagy, Timár Félix hadnagy, Bognár Zoltán és Kelemen Tamás főtörzsőrmester, Takácsné Szabó Erzsébet, Balogh-Csóti Alexandra, Bojtos Róbert, Böröczki Miklós, Réfi Károly, valamint Reibl Szabolcs honvédelmi alkalmazottak eredményes munkáját oklevéllel köszönte meg.