Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Múlt nélkül nincs jövő

Szöveg: MH VGH és Snoj Péter | Fotó: Tischler Zoltán |  2021. november 16. 15:40

Önálló fennállásának 71. évfordulóját ünnepelte a katonai pénzügyi szolgálat november 16-án, a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központban. A rendezvényen részt vett dr. Vidoven Árpád, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára, Mihócza Zoltán altábornagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnöke és Ballainé Krikker Zsuzsánna dandártábornok, a HM Védelemgazdasági Hivatal főigazgatója is.

Katonai_pénzügy_napja_ (4)

Nagy várakozás övezte az idei ünnepi állománygyűlést, figyelembe véve, hogy a tavalyi, 70. évforduló méltó módon való megünneplését a járványügyi helyzet nem tette lehetővé. Az ünnepségen felolvasták Benkő Tibor honvédelmi miniszter és dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka közös köszöntőlevelét, amelyben az elöljárók elismerésüket fejezték ki a katonai pénzügyi szolgálatban korábban és jelenleg is szolgálatot teljesítő szakállomány több évtizedes áldozatos és felelősségteljes munkájáért. A közös köszöntő felidézte a katonai pénzügyi szolgálat önállósult formában történő feladatvégzésének 1950-es kezdeteit is.

Elhangzott: „az eltelt 71 év során a szervezet számos változáson ment keresztül, de közben mindvégig ellátta a Magyar Honvédség gazdálkodásában betöltött fontos szerepét. Önök és elődeik mindvégig becsülettel, szakmai tudásuk legjavát adva szolgálták hazájukat és látták el feladataikat ezen a nehéz, pontosságot és állandó naprakészséget követelő szakterületen.” Mint írták, a szakmai közösség együttes erőfeszítését méltón fejezi ki szolgálatuk jelmondata: múlt nélkül nincs jövő. Ám – ahogy a köszöntőben is áll – a múlt és jövő mellett említést érdemel a jelen is, hiszen egy történelmi léptékű Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program zajlik napjainkban is, amelynek eredményeként a jelenkor kihívásainak megfelelő, modern technikai felszerelésekkel rendelkező hadsereg jön létre. „Szakmai támogató munkájuk nagyban hozzájárul egy korszerű és ütőképes haderő megteremtéséhez, valamint a katonai szolgálat presztízsének és katonáink megbecsültségének emeléséhez” – hangzott el az ünnepségen.

Katonai_pénzügy_napja_ (3)

A 71. évforduló alkalmából Mihócza Zoltán altábornagy átadta a Magyar Honvédség parancsnoka által a HM Védelemgazdasági Hivatal számára adományozott zászlószalagot és felkötötte azt a hivatal csapatzászlójára. Ezt követően a Magyar Honvédség Parancsnokságának törzsfőnöke ünnepi köszöntőjében megemlékezett a Magyar Királyi Honvédségben a XIX. század második felében megszülető honvéd számvivőségi tisztviselő karról, mint a katonai pénzügyi szolgálat történelmi jogelődjéről, majd bemutatta a katonai pénzügyi szolgálat átalakulásának útját egészen napjainkig. Beszédében kijelentette, hogy a katonai szervezetek pénzügyi ellátása egyidős a honvédelemmel és mindig alapfeltétele volt a katonai feladatok sikeres végrehajtásának. „A pénzügyi szolgálat története során nagyon sok változáson ment keresztül, sok olyan átalakítás történt, ami feladatfüggő és feladatcentrikus volt. Ezeknek önök mind eleget tettek és az alaprendeltetésből adódó feladatokat, azaz a pénzügyi gazdálkodási támogatást végig maximálisan végrehajtották. Köszönet jár ezért önöknek!” – fogalmazott Mihócza Zoltán altábornagy.

Katonai_pénzügy_napja_ (7)

Az ünnepi állománygyűlés zárásaként Benkő Tibor honvédelmi miniszter, a Magyar Honvédség parancsnoka és a HM Védelemgazdasági Hivatal főigazgatója által adományozott elismerések átadására is sor került, amelyeket dr. Vidoven Árpád közigazgatási államtitkár, Mihócza Zoltán altábornagy és Ballainé Krikker Zsuzsánna dandártábornok, főigazgató adott át. Elismerésben részesült - többek között - Bozó Tibor vezérőrnagy, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnoka, Mudra József ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka, valamint Kulcsár Gábor, a HM Zrínyi Nonprofit Kft. ügyvezetője is.

Katonai_pénzügy_napja_ (10)

A hivatalos ünnepséget követően Kurtán Krisztina, a gazdálkodási ügyekért felelős államtitkári főtanácsos pohárköszöntőjében hangsúlyozta a pénzügyi szolgálat gazdálkodási folyamatokban betöltött szakmai felelősségét, majd az év végrehajtott fő feladatait kiemelve megköszönte a szakterület dolgozóinak munkáját és az évben még hátralévő feladatok tekintetében elmondta, továbbra is számít a szolgálat megbízható munkájára.