Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hetvenöt éve elkötelezetten

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Schöff Gergely |  2024. június 8. 8:27

„Városunk, Székesfehérvár, a magyar történelem, katonamúlt és a katonai hagyományok egyik kiemelkedő és megkerülhetetlen helyszíne, tradicionális katonaváros. Így volt ez a múltban is, így van ez ma is. Ennek a hagyománynak egyik letéteményese az MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár, melynek múltja hetvenöt esztendőre tekint vissza, amikor a korábbi Híradó Század Híradó Ezreddé szerveződött” – fogalmazott Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes a dandár ünnepi állománygyűlésén, június 7-én.

Az alakulat fennállásának hetvenötödik évfordulója és a honvédelem napja alkalmából megrendezett ünnepi állománygyűlésen Vargha Tamás emlékeztetett: az alakulat nagyon sok változáson ment keresztül történelme során, hiszen a kezdetekben Debrecenben, Budapesten és Vácott állomásoztak, végül 1962-ben találták meg otthonukat, Székesfehérvárt. Az egyik legnagyobb változás azonban mégis a közelmúltban, másfél évvel ezelőtt történt.

„Önmagukban nem elegendőek az új és hatékony haditechnikai eszközök és fegyverek. Mert a nemzetnek elkötelezett, a hazáját szerető, erős lelkű és akaratú, jól képzett és jól kiképzett katonákra is szüksége van. A Magyar Honvédség szervezetét pedig úgy kell átalakítani, hogy képes legyen megfelelni a kihívásoknak. Közel másfél évvel ezelőtt ebben a szellemben lépett dandárszintre a korábbi Híradó Ezred” – zárta gondolatait a miniszterhelyettes.

20240607_Szekesfehervar_allomanygyules_Vargha_Tamas_SG_010

Kása István ezredes, az alakulat parancsnoka köszöntőjében hangsúlyozta, az ezrednek mozgalmas története van, hetvenöt éves fennállása során rengeteg nehéz feladatot hajtottak végre, amely elsősorban a csapatmunkának volt köszönhető. „Úgy gondolom, hogy nyugodt szívvel kijelenthetjük, elődeink és mi is egyaránt jól teljesítettünk. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a számos elismerés, amit az állomány és az alakulat az elmúlt 75 évben kapott” – fogalmazott a dandárparancsnok.

Az ezredes hozzátette, hogy noha az alakulat munkássága nem feltétlen kerül mindig előtérbe, mégis a Magyar Honvédség idegrendszereként működik, hiszen a támogató és biztosító feladatrendszer nélkül semmi sem történne a rendeltetésének megfelelően. Emellett igyekeznek a lakosság felé is nyitni, akiket az idén hatvanéves MH Székesfehérvári Helyőrség Zenekarral és a kadétok oktatásával tudnak leginkább elérni.

Az ünnepség elismerések átadásával zárult, ahol az alakulat közel harminc katonája és honvédelmi alkalmazottja vehette át a szolgálatát elismerő oklevelet.