Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hiába akar tűzszünetet a világ, a felek nem egyezkednek

Szöveg: mti/MR/honvedelem.hu |  2008. december 31. 7:26

Küszöbön áll az izraeli hadsereg szárazföldi offenzívája: a gázai övezet határában csapatokat vontak össze az izraeliek és a légitámadások sem álltak le. Izrael közölte, hogy szó sem lehet tűzszünetről a Hamasz szélsőséges palesztin szervezettel, hosszú, elhúzódó hadműveletekre rendezkedtek be.

Izrael kedden elutasította a negyedik napja tartó, Gázai övezet elleni offenzíva beszüntetését és az azonnali tűzszünetet követelő, szaporodó felhívásokat, az izraeli kormány részéről a műveletek elhúzódását helyezték kilátásba.

“Nem tűzszünetet akarunk, hanem a terrorizmus leállítását" – jelentette ki Simon Peresz izraeli államfő. Senki sem tudja megmondani, meddig fog tartani – fűzte hozzá. Nincs helye fegyverszünetnek – szögezte le Meír Sitrít belügyminiszter. A feladatot még nem fejeztük be – fogalmazott az izraeli hadsereg vezérkari főnöke.

Helyettese azt mondta, Izrael felkészült rá, hogy a harcok hetekig is elhúzódhatnak. Előzőleg az Európai Bizottság és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is azonnali tűzszünetet követelt.

Közben viszont a palesztin területeken egyre fogy az élelem, nincs gyógyszer és ivóvíz. A segélyszervezeteket nem engedik be, a Hamasz pedig nem engedi ki a sebesülteket, hiába várakoznak üres mentőautók a határ egyiptomi oldalán. A négy napja tartó támadásoknak 350-370 halálos áldozata és mintegy kétezer sebesültje van. A Gázai övezet kilenc kórházában már nincs hely, magánklinikákon, lakásokon próbálják ellátni a sérülteket.