Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Műtétje miatt hagyhatja el a börtönt a tábornok

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. december 30. 8:55

Három hónapra felfüggesztették hétfőn az 1989-es temesvári forradalom áldozatai miatt 15 év börtönbüntetésre ítélt egyik román tábornok börtönbüntetését.

A bukaresti katonai bíróság döntése szerint Mihai Chitac tábornokot
azonnal szabadlábra helyezik, hogy szívműtétet hajtsanak végre rajta az
orvosok. A bíróság megtiltotta neki, hogy elhagyja Romániát.

Szívbetegségét a törvényszéki orvosok állapították meg. Az orvosi jelentés azt javasolta, hogy Chitac büntetését csak akkor függesszék fel, ha aláveti magát a műtétnek, ellenkező esetben a börtönkórházban is megkaphatja a szükséges gyógyszeres kezelést.

Victor Athanasie Stanculescunak – akit Chitackal együtt szintén tizenöt év börtönbüntetésre ítélt októberben a román legfelsőbb bíróság – újabb orvosi vizsgálatra kell várnia. Õ – Chitachoz hasonlóan – betegségre hivatkozva kérte szabadlábra helyezését.

A katonai ügyészség szerint azért szükséges egy újabb orvosi vizsgálat elvégzése, hogy tisztázzák a korábbi jelentésben tapasztalható néhány “kétértelmű" megállapítást. Ez utóbbi szerint Stanculescu betegségeit a börtönkórházban is kezelni lehet, állapotára nincs kihatással az, hogy börtönben vagy szabadlábon van.

Mindkét tábornok több mint 80 éves. Abban találták őket vétkesnek, hogy az 1989-es romániai forradalmat kirobbantó temesvári felkelés során hetvenkét személy életét vesztette, 253-an pedig megsebesültek, miután parancsukra a hadsereg a tömegbe lőtt.

Címkékvizsga