Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Híd az együttműködéshez

Szöveg: Gémes Ildikó |  2012. július 18. 11:02

„Szeretnék hidat építeni a honvédséghez kötődő társadalmi szervezetek és az aktív, illetve a volt katonák részére, mert szükség van azokra az információkra, tapasztalatcserére, amivel külön-külön is rendelkezünk” − mondta Kun Szabó István dandártábornok, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) parancsnoka a társadalmi szervezetek vezetőinek és képviselőinek, az elmúlt héten szervezett találkozón.

1595938922
A rendezvény elsődleges célja a kölcsönös együttműködés kialakítása volt, vagyis megtalálni azt az irányt, amelybe el lehet indulni. Kun Szabó dandártábornok hangsúlyozta: a támogatásnak nagyon sok formája van, és ez nem mindig a pénz. Ezzel a megállapítással a meghívott vendégek is egyetértettek.

A találkozó első felében a parancsnok bemutatta a dandár működését, valamint az elmúlt és az idei év első felében végrehajtott feladatokat, illetve felvázolta azokat a terveket, amelyek még megvalósításra várnak. Ezt követően a május 18-án – a Hősök terén és a Napozóréten − megtartott Helyőrségi Tavaszi Szemléről készített összefoglaló filmet nézték meg a megjelentek. Kun Szabó dandártábornok előadásában kitért a dandár új névválasztásának okaira, és röviden bemutatta vitéz Szurmay Sándor katonai életpályáját.

A találkozó szükségességét jól mutatja, hogy azon huszonnégy egyesület, társadalmi szervezet képviseltette magát. A felszólalásokban elhangzott: nagyon várták már a társadalmi szervezetek felé történő nyitást, a kölcsönösségen alapuló munkakapcsolat kialakítását, hiszen mindannyian rendelkeznek olyan képességekkel, amit a másik fél számára tudnak biztosítani. Több esetben elismerő szavakkal szóltak arról, hogy a dandár szerteágazó és sokszínű programokat vállal fel Budapest helyőrségben, amelyek valóban segítik a katonák és a társadalom közötti kapcsolat kialakítását, erősítését. Az eddiginél nagyobb szerepvállalással, tehát az egyesületek, szervezetek bevonásával, alkalmak biztosításával még színesebb rendezvények valósíthatók meg a jövőben.

A rendezvény végén a jelenlévők megállapodtak abban, hogy ezentúl félévenként találkoznak. A kezdeményezés kiváló lehetőséget nyújtott arra, hogy a résztvevők megismerjék egymás képességeit, közösen gondolkodjanak az együttműködés megvalósíthatóságáról, és sok tekintetben példaértékű törekvést mutassanak fel a közös munka során.

1595938923

 Fotók: A szerző felvételei