Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hidegháborús szinten a kémkedés

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2007. november 18. 13:32

A kínai katonai kémtevékenység romboló háborús technikákat alkalmaz, beleértve az internetes támadásokat is. Ha nagyszabású, stratégiai szinten hajtják végre, katasztrofális hatással lehet a célország kulcsfontosságú infrastruktúrájára.

Mindezt az amerikai-kínai gazdasági és biztonsági bizottság csütörtökön ismertetett jelentése állapította meg. A bizottság szakértői szerint a kínai kémkedés olyan kiterjedt az Egyesült Államokban, hogy ma már ez jelenti a legnagyobb veszélyforrást az amerikai technológiára nézve.
A testület arra kérte a törvényhozást, hogy vizsgálja meg a kulcsfontosságú számítógépes hálózatokra és a kényes információkra ügyelő katonai, hírszerzési és belbiztonsági programokat, különösképpen azokat, amelyeknek feladata az internetes támadások elleni védelem.

A civil és a katonai műszaki kutatásban és fejlesztésben elért lenyűgöző eredményeit Kína “agresszív és nagyszabású ipari kémkedési kampánnyal" egészíti ki, ami megköveteli, hogy a kongresszus megfontolja az exportellenőrzés és a kémelhárítás fokozását – véli a bizottság.

Ugyancsak érdemes lenne ellenőrizni azt is, hogy a kínai katonai technológia fejlődése mennyiben tudható be a Kínában kutatásokat végző amerikai vállalatoktól származó információknak – ajánlották a szakértők. Az amerikai hírszerzés főnöke, Michael McConnell szeptemberben annak a véleményének adott hangot, hogy a kínai és az orosz kémkedés az Egyesült Államok ellen mára elérte a hidegháború időszakának szintjét.