Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A jugoszláviai sikerektől részegült meg Blair

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2007. november 18. 13:27

Tony Blair volt brit kormányfő figyelmen kívül hagyta legközelebbi tanácsadói figyelmeztetéseit is az iraki háborúval kapcsolatban, mert a jugoszláviai beavatkozás arról győzte meg, hogy a katonai fenyegetés hatékony eszköz.

Egyebek mellett ez derül ki a BBC televízió vasárnap kezdődő dokumentumfilm-sorozatából. A műsor a The Times egyik főmunkatársa által Blairrel és az időszak más főszereplővel készített személyes interjúkra épül. A szombaton előzetesen ismertetett részletek szerint még George W. Bush amerikai elnök is felajánlotta a nyáron leköszönt kormányfőnek, hogy maradjon ki az iraki konfliktusból, ha a brit részvétel veszélyeztetné pozícióját.

Blair a vasárnap kezdődő, The Blair Years – A Blair-évek – címet viselő BBC-sorozatban elmondja, hogy 2003 márciusában, éppen a viharosnak ígérkező alsóházi szavazás előtt Bush felhívta őt, és azt mondta neki: az Egyesült Államok egyedül is meg tudja oldani katonailag a feladatot, és ha Nagy-Britannia “ki akar maradni, maradjon ki".

A műsorból mindazonáltal egyértelműen kiderül, hogy a volt brit kormányfő legközelebbi munkatársainak – köztük Jack Straw akkori külügyminiszternek, Sir Jeremy Greenstock akkori brit ENSZ-nagykövetnek, sőt Colin Powell akkori amerikai külügyminiszternek is – komoly fenntartásai voltak a rohamos háborús előkészületekkel kapcsolatban.

A volt brit kormányfő az iraki beavatkozásról azt mondta: abban ma is hisz, és csak azt sajnálja, hogy nem magyarázta el az embereknek világosabban, „mennyire alapvető jelentőségű e küzdelem, és hogy egy nemzedéken át folytatódni fog".

CímkékENSZ