Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hillary Clinton sürgeti a békekötést

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. szeptember 15. 14:38

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőnek és Mahmúd Abbász palesztin elnöknek komolyak a szándékai a békét illetően – mondta szerdán Jeruzsálemben Hillary Clinton amerikai külügyminiszter. A tárcavezető szerint a felek végre „szemtől-szemben beszélnek a kulcskérdésekről, és a dolgok velejéig hatolnak”.

„Azt hiszem, komolyan megegyezésre akarnak jutni. (…) Az idő megérett erre, s ők olyan vezetők, akiket az amerikai kormány is támogat a nehéz döntések meghozatalában" – tette hozzá.

Clinton sürgette a feleket, hogy ragadják meg a lehetőséget, és kössenek békét, mert a jelenlegi helyzet tarthatatlan. A külügyminiszter Simon Peresz izraeli államfővel való találkozása után, a béketárgyalások újabb fordulója előtt nyilatkozott a sajtó munkatársainak.

Arról nem tett említést, hogy a tárgyalópartnerek beszéltek-e az izraeli telepespolitikáról.

A palesztinok azzal fenyegetőznek, hogy otthagyják a tárgyalóasztalt, ha az izraeli kormány nem hosszabbítja meg a szeptember 26-án lejáró telepbővítési moratóriumot Ciszjordániában.

Netanjahu és Abbász kedden az egyiptomi Sarm-es-Sejkben tárgyalt, szerdán pedig Jeruzsálemben folytatják a megbeszéléseket. Ezek során Netanjahu először Clintonnal találkozik, hozzájuk csatlakozik később Abbász és George Mitchell, az amerikai elnök közel-keleti különmegbízottja.

A békekötéshez az izraelieknek és a palesztinoknak egy sor vitatott kérdésről kell megegyezniük, köztük Jeruzsálem státusáról, a palesztin menekültek, a határok, a víz, és a biztonság kérdéséről.