Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A logisztika nem ismer határokat

Szöveg: Kátai Róbert százados |  2010. szeptember 15. 14:24

Montenegrói és magyar logisztikus szakemberek közös, összehangolt munkája zajlott szeptember idusán, Kaposváron. A két nemzet katonái közötti együttműködésének köszönhetően, a közelmúltban Afganisztánból hazatért montenegrói kontingens tagjai hamarosan átvehetik személyi felszerelésüket hazájukban.

A Montenegrói Védelmi Minisztérium Anyagi Források Főosztályáról érkezett Radovic Jagos alezredes vezette négyfős csoport két gépjárművel szeptember 14-én a késő esti órákban érkezett meg a MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred laktanyájába, hogy átvegye az elmúlt egy hétben ideiglenesen ott raktározott anyagokat.
A montenegrói katonák személyi felszerelését és fegyverzeti anyagait szállító konténereket egy héttel korábban, a Nehéz Légiszállítású Ezred magyar felségjelű C-17 Globemaster típusú repülőgépe hozta Magyarországra, a Pápa Bázisrepülőtérre.
Pápáról a logisztikai ezred állománya hajtotta végre az átcsoportosítást Kaposvárra, a montenegrói anyagokat a MH Tartományi Újjáépítési Csoport 8. váltás (PRT-8) állományának felszereléseivel együtt szállították a somogyi megyeszékhelyre.

Szeptember 15-én reggel az ezred katonáinak segítségével megkezdődött a 38 darab személyi felszerelést tartalmazó láda és a fegyverzeti anyagok bemálházása a kamionba. A feladat befejezését – amely köszönhetően az összehangolt munkának rendkívül rövid idő alatt sikerült – követően a montenegrói csoport útra kelt, hogy mintegy 15-18 órás Horvátországot és Bosznia Hercegovinát érintő utazást követően megérkezzen hazájába.

A MH PRT állományában 2010 márciusa óta szolgál egy szakasznyi montenegrói katona, akik táborvédelmi feladatokat látnak el. Rajtuk kívül egyéni beosztásban is szolgálnak a balkáni ország fegyveresei a Camp Pannóniában.
A montenegrói kontingens anyagainak, felszereléseinek műveleti területre történő kijuttatásáért és a hazaszállításért éppúgy a kaposvári alakulat szakemberei a felelősek, mint ahogy minden egyes misszióban szolgáló magyar katona ellátásáért . A logisztikai ezred ezt a komoly odafigyelést igénylő munkát megalakulása, 1995 óta, immáron 15 éve végzi.

A missziók teljes logisztikai biztosítása mellett az ezred a befogadó nemzeti támogatásból is oroszlánrészt vállal. Erre is volt példa szeptember közepén. A montenegrói csoport érkezésével egyidejűleg, a logisztikai ezred közlekedéskoordináló századának kijelölt erői hajtottak végre kísérési, felvezetési feladatot. A Szlovák Hadsereg egyesített balkáni hadszíntérre tartó konvojának Magyarországon történő zavartalan áthaladását segítették a század katonái, akik hazánk területén biztosították a szlovák gépjárműoszlop mozgását a szlovák-magyar és a magyar-horvát határ között.