Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Híradó szakkiképzés a tatai dandárnál

Szöveg: Orbán Viktor őrnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2021. szeptember 13. 9:25

A közeljövőben végrehajtandó CREVAL-ellenőrzés biztosítási feladataira történő felkészülés részeként hajtottak végre híradó szakfelkészítést az MH 25. Klapka György Lövészdandár, valamint az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár híradó szakbeosztású katonái a tatai alakulat 57. Híradó és Vezetéstámogató Századának bázisán a közelmúltban.

20210910-hirado-szakfelkeszites (1)

A katonák a felkészülés során mélyítették tudásukat a híradó és informatikai központ, a rádióállomások, valamint a V-SAT terminál telepítési, üzemeltetési és karbantartási feladataiban. A két hét alatt végrehajtották a két alakulat alkotta híradó alegység kezelőszemélyzeteinek összekovácsolását - amiről a szakkiképzés végén eredményesen elvégzett vizsgafeladatuk tett tanúbizonyságot.

20210910-hirado-szakfelkeszites (2)

E felkészítéssel a dandár nemrég híradó szakbeosztásba került katonái a készenléti és készültségi feladatok ellátásához szükséges híradó szakismereteket feldolgozó felkészítésen vettek részt. Ennek során megismerkedtek a híradással szemben támasztott követelményekkel, elsajátították a híradó kezelők kötelmeit, megtanulták értelmezni, vezetni és napra készen tartani az üzemeltetéshez szükséges okmányokat. Mindemellett begyakorolták a hírváltás szabályait, valamint készség szinten elsajátították a jelenleg rendszeresített digitális üzemre képes hordozható rádióadó-vevők programozását, kezelését, karbantartását. A felkészítés végén a résztvevők sikeresen számot adtak az elsajátított elméleti és gyakorlati tudásukról.

20210910-hirado-szakfelkeszites (3)

A szakfelkészítés során a 101. Tüzérosztály híradó katonái - a Break Through 2021 gyakorlatra történő felkészítés részeként - végrehajtották a tervezett vezetési pont híradó és informatikai rendszereinek gyakorlatra történő előkészítését.

20210910-hirado-szakfelkeszites (4)