Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Regionális vezetők látogattak a Sziklába

Szöveg: Németh Szilvia őrnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2021. szeptember 13. 8:06

Régóta várt és tervezett esemény valósult meg szeptember 8-án Veszprémben, ahol a megyei és a városi civil igazgatási szervezetek, valamint a társ fegyveres szervek vezetőit látta vendégül az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ (MH LMVIK) parancsnoka.

20210909-lmvik 01

Elfogadta a meghívást Porga Gyula, a város polgármestere, Polgárdy Imre, a Megyei Közgyűlés elnöke, Takács Szabolcs, a Veszprém Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora, Dégi Zoltán, a NAV Veszprém megyei igazgatója, dr. Fellegi Norbert ezredes és Rausz István ezredes, a megyei és városi rendőrkapitányságok vezetői, Dányi Béla dandártábornok, megyei katasztrófavédelmi igazgató, Huszár Péter alezredes, a Védelmi Bizottság titkárságvezetője, valamint Ovádi Péter országgyűlési képviselő is.

20210909-lmvik 02

Veszprém katonaváros, és hagyományosan a légierő központjának számít, ezért a katonai szervezetek élete hosszú idő óta szervesen összefonódik a helyi közösség mindennapjaival. Az MH LMVIK 2020. augusztus 1-i megalakulása óta – a pandémiás helyzet következtében – most nyílt alkalom arra, hogy Berec Zoltán dandártábornok, a központ parancsnoka személyesen fogadja városi partnereit. A megbeszélés során a parancsnok tájékoztatta a vendégeket a tavalyi szervezeti változások hátteréről, okairól, valamint arról, hogy mindez milyen képesség növekedést jelent a katonai szervezet számára.

Berec dandártábornok szólt a légierő műveleti vezetés-irányításának rendszeréről és annak jelentőségéről, valamint kitért az elmúlt időszak légierőt érintő haderőfejlesztési eredményeire, és a jövőbeni tervekre is, külön kiemelve az alakulatot elsődlegesen érintő radartechnikai beszerzéseket. A tájékoztató során felszínre kerültek azok a kapcsolódási pontok, amelyekben a rendőrség, a Pannon Egyetem, a honvédség vagy akár a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a mindennapi tevékenységük során együttműködnek. A város vezetése számára a Honvéd Kadét Program kiterjesztésének lehetősége bizonyult megfontolandó ügynek, és támogatásukról biztosították az erre irányuló törekvéseket.

20210909-lmvik 03

A látogatás végén a vendégek megtekintették a kiemelt szolgálati helyeket, így a gyakorlatban is megfigyelhették mindazt, amit a légi vezetési és irányítási feladatokról az előadás során megismerhettek.

20210909-lmvik 04