Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Honvéd véradás Székesfehérváron - századszor

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Révész Csaba |  2021. szeptember 13. 10:51

Századik alkalommal rendezett véradó napot Grell Norbert főtörzsőrmester, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred zenész altisztje, önkéntes véradásszervező, a Székesfehérvár helyőrségben szolgálatot teljesítő katonák és honvédelmi alkalmazottak részére.

2021-verado (2)

A jubileumi alkalom egy kis ünneplésre is okot adott, ennek során Vokla János ezredes, az alakulat és a helyőrség parancsnoka megköszönte a honvéd véradások szervezésében évek óta közreműködő katonazenész közel 14 éves munkáját.

A parancsnok – a megjelenteket köszöntve – kiemelte: a helyőrségi véradás régi hagyományokra vezethető vissza. Mint fogalmazott: ezeken a rendezvényeken mindig lehet számítani a Vöröskereszt koordinátorainak áldozatkész munkájára, illetve a helyőrségben települő magyar és nemzetközi katonai szervezetek önkéntes véradóira is.

Vokla János ezredes hangsúlyozta: a móri születésű Grell Norbert főtörzsőrmester jó példa arra, hogy miként lehet önkéntesen, hosszú éveken keresztül véradásokat szervezni – segítve ezzel az egészségügyi dolgozók munkáját - és meggyőzni a katonákat, valamint a honvédelmi alkalmazottakat a véradás fontosságáról. Hozzátette: a főtörzsőrmester sokak számára minta lehet arra, hogy miként sikerülhet összeegyeztetni a katonalétet és az egyéb, társadalmi pozíciókat.

2021-verado (11)

A jubileumi véradáson részt vett Czövek János, az idén harminc éves Honvédszakszervezet elnöke is, aki hangsúlyozta: a székesfehérvári rendezvényeken mindig sokan jelennek meg.

Molnár Dorottya, a Magyar Vöröskereszt fejér megyei véradásszervező koordinátora elmondta: Grell Norbert és a helyőrség véradói több ezer ember életét mentették meg, illetve segítettek beteg honfitársaink gyógyulásában. Mint fogalmazott: valamennyi véradáson legalább százan, de nem ritkán 120-130-an jelennek meg, s egy véradó három ember életét mentheti meg.

2021-verado (13)

„A véradások nem jöhettek volna létre az aktuális ezred- és helyőrségparancsnokok, az alegységparancsnokok, a katonák és a honvédelmi alkalmazottak támogatása, áldozatkészsége nélkül” - mondta Grell főtörzsőrmester. Arra, hogy mennyire fontos egy véradó, a főtörzsőrmester egy közelmúltbéli példával szolgált. Egy ritka vércsoportú beteg megsegítésére kaptak megkeresését, aki sürgős műtétre várt. Norbert - a műtéti idő közelsége miatt - azonnal csoportazonos donorok keresésébe fogott. Vokla ezredes pedig nyomban szolgálati gépjárművet biztosított három, ilyen vértípussal rendelkező katona számára, akik így donorként életet mentettek.

A mostani, századik véradáson – amelyen 121-en vettek részt – Grell főtörzsőrmester, eddigi véradásszervezői munkája elismeréseként, oklevelet és ajándéktárgyat vehetett át. Machalek Tímea honvédelmi alkalmazott pedig - első véradása alkalmából – emléklapot kapott.

2021-veradonap (7)

A véradáson – mások mellett - Denis Tretinjak vezérőrnagy, a a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság parancsnoka, illetve több munkatársa is részt vett. A tábornok személyesen köszönte meg Grell főtörzsőrmesternek az elmúlt közel másfél évtizedben végzett véradásszervezői munkáját.

Címkékvéradás