Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hit és elhivatottság

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Tischler Zoltán |  2024. március 5. 12:17

„Különösen megérintett a lelkész úr egyik gondolata, miszerint nemcsak abban a pillanatban kell Istent keresni, amikor szükségünk van rá, hanem folyamatosan ápolni kell vele kapcsolatunkat” – véli Magyar Réka tartalékos szakaszvezető. A győri Béri Balogh Ádám Honvédszállóban megtartott Kadét Motivációs Nap Rendezvényen tábori lelkészek beszéltek katonalétről, hitről és értékekről.

2024.03.04. Gyor_kadetok_TZ_4

„Fiataloknak fiatalosan igyekeztem beszélni a szabályok és a törvények életünkben betöltött szerepéről, amik a katonák számára vezérfonálként szolgálnak” – foglalta össze előadását dr. Író Sándor őrnagy, az MH Klempa Kálmán 7. Területvédelmi Ezred tábori lelkésze. Szabó János százados, az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred evangélikus tábori lelkésze a közösségek értékéről beszélt a diákoknak, ami legyen szó keresztény vagy katonai társulásokról, rendkívüli vonzerőt jelentenek a kadétok számára is. Magyar Réka, a győri Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Technikum végzős diákja, - aki már az MH Klempa Kálmán 7. Területvédelmi Ezred 19. Szalontai Ferenc Területvédelmi Zászlóaljában szolgál, illetve mentorként segíti a Honvéd Kadét Programban tanuló iskolatársait - tanárai és elöljárói oldalán szervezőként vett részt a speciális honvédelem órán. „Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mennyit számítanak a zászlóaljnál és a kadétokkal kötött barátságok. Megérintett lelkész úr másik gondolata is, miszerint nemcsak abban a pillanatban kell Istent keresni, amikor szükségünk van rá, hanem folyamatosan ápolni kell vele kapcsolatunkat” – fogalmazott a szakaszvezető.

2024.03.04. Gyor_kadetok_TZ_12

S hogy mi a kapcsolat a hit és az elhivatottság között? Éppen Magyar Réka példája ábrázolja ezt hűen: „Édesanyám nagybátyja katona volt, először ő mesélt nekem bajtársiasságról árulkodó katonatörténeteket. Bennem egyébként is élt ilyenfajta érdeklődés, de a közösségi szellem hangoztatása sokat nyomott a latban, amikor ezt a hivatást választottam” – mesélt szokatlanul érett fejjel gyerekkori indíttatásáról a középiskolás kadét, aki tanulmányai mellett most már tartalékos katonaként teljesít szolgálatot. „Betöltöttem a 18. életévemet, bementem a toborzóirodába és a születésnapomon aláírtam szerződésemet a zászlóaljhoz” – ilyen magától értetődően indult katonai pályája, amelyre céltudatosan készült, hiszen középszintű tanulmányaihoz olyan intézményt választott, ahol a Honvéd Kadét Program keretében készülhetett minderre.

2024.03.04. Gyor_kadetok_TZ_10

„A nyári kadét táborokban vállalt mentori szerepem megerősített választásomban, hiszen azt éreztem, hogy ebben a közegben magabiztosan mozgok és képes vagyok másokat motiválni. Hirtelen csöppentem bele a sok honvédségi programba, ami szerintem mindenkinek élményeket tartogatott. A lézerharc és akadálypálya-versenyek például növelik a kadétok fizikai felkészültségét, emellett minden tanévben van egészségügyi különóra és alakulatlátogatás is” – tette hozzá. Mindezen programok pedig segítik a fegyelem érzetével és a katonai életmóddal való megismerkedést a kadétok számára. A fiatal tartalékos katonának a jövőjével kapcsolatban is határozott elképzelései vannak, érettségi után az MH Altiszti Akadémiára felvételizik majd, hosszú távon pedig a lövészekhez szeretne bekerülni.

2024.03.04. Gyor_kadetok_TZ_5