Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

M1 HadERŐ: precizitás felsőfokon

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: honvedelem.hu archív |  2024. március 5. 13:07

Miért jelentkezett ilyen sok fiatal az „Embert a vasra!” toborzókampány felhívására? Milyen szolgálatot végeznek a katonák a Magyar Honvédség Havária Laboratóriumában? Hogyan szerepelnek majd katonasportolóink a párizsi olimpián? Többek között ezekre a kérdésekre is választ keres az M1 „HadERŐ – Hazámat szolgálom” magazinműsorának e heti adása.

Szentes_felderítő_tábori_kihelyezési_hét_RT

Budapest, az MH Sodró László 102. Vegyiharc Ezred nagyműszeres analitikai radiológiai laboratóriuma. Itt teljesít szolgálatot Ladányi László törzszászlós, aki az adásban részletesen beszél arról, hogy itt, az úgynevezett Havária Laboratóriumban „történik a különböző környezeti minták előkészítése, illetve mérése”, tehát minden sugárzó anyagot itt vizsgálnak meg. A szakember huszonöt éve dolgozik a területen, és bár drog- és toxikológiai laboránsi és gyógyszeripari szaktechnikusi képzést is szerzett, örömteli lehetőségekkel és hasznos kihívásokkal teliként gondol hivatására. „Minden minta, minden egyes feladat más és más” – szögezi le, majd kiemeli: „a megfelelő, precíz laboratóriumi munkavégzés elkerülhetetlen a szakmában.” Szilágyi Kristóf főhadnagy szerint a hadsereg vegyi laborjában végzett feladatok mérnöki precizitást és nagyfokú figyelmet igényelnek, de a munka nem olyan, mint a filmekben látott akciódús jelenetek. „A mintaelőkészítési folyamat többórás, néha többnapos folyamat is lehet” – mondja.

Biologiai_mintavetelezo_labor_SP

Krizsán Szabolcs százados, az MH Sportszázad parancsnoka elmondta: a 2020. évi nyári olimpiai játékokon a húsz magyar éremből öttel katonasportoló tért haza. „Nagyon bizakodó vagyok a párizsi olimpiával kapcsolatban is, úgy gondolom, hogy a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium részéről meg van az a fajta háttértámogatás, ami lehetővé teszi, hogy nyugodt körülmények között készüljenek fel a katonasportolók” – meséli. A többszörös magyar és világkupa-győztes, Európa-bajnoki bronzérmes dzsúdós, aki vezetőként példaképeket szeretne teremteni, arról is beszél a nézőknek, hogy a sportszázadban mintegy hetven Európa-bajnoki vagy világbajnoki éremmel rendelkező élsportoló szolgál. Hozzátette, hogy a bajtársiasság, a csapatszellem a katonaságot és a sportot is jellemzi.

A magazin harmadik része exkluzív betekintést enged a honvédségi toborzókampányokba. Mint ismert, mintegy ötszázan jelentkeztek a PzH 2000 önjáró löveg kezelésére a közelmúltban, a betoborzott leendő tüzérek az MH Klapka György 1. Páncélosdandárnál, Tatán vonultak be, az előző hónap közepén. A Lynx gyalogsági harcjármű tavaly ősszel bevonult kezelőivel is megismerkedhetünk, és választ kaphatunk azokra a kérdésekre, hogy mi készteti a fiatalokat arra, hogy olyan hivatást válasszanak, ahol esküt kell tenniük, hogy hazájukat életük árán is megvédik. (Tavaly összesen négyezren döntöttek így.)

Csobánka_felderítők_tábori_kihelyezési_hét_HSZ

Kreácsik Ákos alezredes egy éve látja el az MH Bornemissza Gergely 2. Felderítőezred parancsnoki beosztását. A tizenhárom éves korától egyenruhás szolgálatra készülő, hat különböző missziót megjárt főtiszt a felderítőkatonák feladataiba avatja be a nézőket, akik, ha kedvet kapnak e különleges hivatáshoz, a debreceni alakulat örömmel várja a csapat- és mélységi felderítés, a búvár és ejtőernyős képesség, a harcászati hírszerzés iránt érdeklődőket.