Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A látóhatáron is túl

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Szováthy Kinga |  2024. március 5. 12:17

Második hete gyakorlatoznak az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár vadászpilótái.

20240304_Gripen_kikepzes_SZK_10 copy

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár állományának bevonásával a légierő csapatai közötti együttműködésé volt a főszerep, a NATO Electronic Warfare Force Integration Program keretében pedig az elektronikai hadviselésre, azon belül elsősorban a zavarásra helyezték a hangsúlyt a minél szélesebb körű és magasabb szintű tapasztalatszerzés érdekében.

Gróf Gergely ezredes, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár dandárparancsnoka elmondta: kiemelten fontosnak tartja az úgynevezett látóhatáron túli feladatok (Beyond-Visual-Range, BVR) gyakorlását. A pilóták előtt álló kihívások folyamatosan nehezednek; míg az első nap csupán egy Dassault Falcon 20-as gép zavaró tevékenysége mellett kell az ellenséget jelentő vadászgépeket kiűzniük a légtérből, az utolsó napra már földi csapásmérést is imitálniuk kell, különféle, az ellenség által erősen védett célokra. Teszik mindezt kommunikációs és radarzavarás mellett, miközben az adatmegmásítás lehetőségére is ügyelniük kell, aminek következtében előfordulhat, hogy a célpont nem is a megadott helyen van.

Az év eleji kezdőgyakorlat után legközelebb májusban kell hasonló módon helyt állniuk a Magyar Honvédség vadászpilótáinak a Csehországban tartandó Lion Effort gyakorlaton, amelyen az összes Gripent alkalmazó ország részt vesz.