Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hazaszeretet és kultúra

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: archív felvétel |  2024. március 5. 16:17

Több mint hatezer diák vehet részt tavasszal ingyenes filmvetítésen és színházlátogatáson a Honvédelmi Minisztériumnak és a Magyar Honvédségnek köszönhetően. A Honvéd Kadét Programban résztvevő, valamint Honvédelem tantárgyat tanuló fiatalok többek között a március 14-én a mozikba kerülő „Most vagy soha!” című történelmi kalandfilmet is láthatják Budapesten és az ország nagyobb (katona)városaiban.

Most_vagy_soha_plakát

A hazafias és honvédelmi nevelés fontos része, hogy a fiatal generáció megismerkedjen nemzeti történelmünk és jelenünk kiemelkedő alakjaival. „A Legendák és Hősök” elnevezésű program keretében, az 1848-49-es forradalom és szabadságharchoz vezető utat bemutató film mellett a Kemény Dénes szövetségi kapitány vezette, zsinórban három olimpiát nyert magyar férfi vízilabdacsapatról szóló „A nemzet aranyai” című alkotást is láthatják a diákok. A vetítések előtt a gyerekek találkozhatnak a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség vezetőivel, katonákkal, olimpikonokkal és filmszínészekkel is. A június 6-áig tartó sorozat első állomása március 14-én a Duna Plázában lesz, ahol hatszáz honvéd kadét nézheti meg a szabadságharc születéséről szóló filmet, mégpedig a benne szereplő színészek társaságában. A programsorozat aztán az ország legnagyobb városaiban, többek között Nyíregyházán, Sopronban, Székesfehérváron, Pécsett, Miskolcon, Zalaegerszegen, Szombathelyen, Debrecenben, Szegeden, Veszprémben, Szolnokon és Győrött folytatódik.

A mozi mellett természetesen a színház is szerepet játszik a programban: március 23-án a Madách Színházban „A tizenötödik” című forradalmi színházi előadást tekinti meg négyszáz honvéd kadét. Meskó Zsolt és Derzsi György új hangvételű musicalje középpontjában a szenvedély és a hazáért való küzdelem áll. A történet szerint Kazinczy Lajos, a nyelvújító író Kazinczy Ferenc legkisebb fia, 1848-49-ben honvédtiszt, egy napra a Magyar Honvédség utolsó főparancsnoka lesz. A szerelmes, bohém, szegény és céltalan ifjúból a szabadságharc hőse lesz, aki csaták sorsát dönti el… A műben részletek hangzanak el Petőfi Sándor, Kazinczy Ferenc, Csokonai Vitéz Mihály és Tompa Mihály költeményeiből. A tervek szerint az előadáson Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter köszönti a diákokat.

Az ingyenes előadásokat a bevezetőben említetteken kívül, a Tanítsunk Magyarországért programban és a Vértezd fel magad programban részt vevő fiatalok is megtekintik.

kadét